[ X ]
În R. Moldova are loc „Moldova Business Week”! Iată cum a fost prima zi
14 Noiembrie

În pofida situației politice sensibile, Republica Moldova rămâne o destinație atractivă pentru investiții la nivel regional, iar reformele cruciale din domeniul economic și cel al justiției trebuie continuate. Este mesajul transmis de autoritățile statului și partenerii de dezvoltare ai țării în cadrul ceremoniei de deschidere a „Moldova Business Week 2019” – cel mai important eveniment economic al anului, organizat de Agenția de Investiții (AI), transmite CURENTUL.

Desfășurarea celei de-a VI-a ediții a Săptămânii Afacerilor în Moldova confirmă o dată în plus că prosperarea economică a țării este o prioritate națională absolută, a punctat de pe scenă directorul general AI, Rodica Verbeniuc.

„Ca parte a contextului global, Republica Moldova, la fel ca și multe alte țări, trece printr-un proces de schimbare și transformare – o provocare pentru multe societăți și guverne. Iar unul dintre elementele fundamentale ale acestui parcurs este creșterea economică – o condiție de bază pentru o societate care se dezvoltă și prosperă. Indiferent de situația politică actuală, Moldova își reconfirmă astăzi angajamentul de a continua implementarea unei politici de economie deschisă, pentru a deveni o piață mai atractivă și mai competitivă. Pentru toate guvernele – cele anterioare, cel actual și cele viitoare – atragerea investițiilor de calitate se află în topul priorităților de pe agenda strategică a țării. Din această perspectivă, cea de-a VI-a ediție a Moldova Business Week devine un simbol al continuității, un mesager al statutului țării noastre ca destinație emergentă, competitivă și relevantă pentru investiții și comerț”, a spus Rodica Verbeniuc.

Vadim Brânzan, ministrul Economiei și Infrastructurii a punctat că Moldova Business Week este, de departe, cel mai mare forum de afaceri din țară, care reunește investitori din întreaga lume, și unde aceștia pot afla mai multe despre potențialul economiei noastre.

„Pentru mine, în calitate de ministru al Economiei și Infrastructurii, este foarte important să aduc la cunoștința voastră că viziunea noastră despre economia acestei țări este o economie care oferă produse și servicii cu valoare adăugată înaltă, o economie care pune în valoare capacitatea intelectuală a cetățenilor, o economie care construiește punți între mediul academic și cel de afaceri pentru a crea forță de muncă competentă, o economie care oferă un climat de afaceri favorabil investitorilor. Pentru a reuși toate aceste lucruri, este important să ne asigurăm că drepturile de proprietate ale investitorilor sunt protejate, de aceea este crucial să finalizăm reforma în justiție, să creăm un mediu lipsit de corupție. Aceasta este esența strategiei pe care am început să o implementăm ​​și sper că noul guvern va continua aceste reforme foarte importante pentru țara noastră”, a spus Vadim Brînzan.

Viziunea organizatorilor este împărtășită de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Prezenți la eveniment, ei au subliniat că vor continua să ofere susținere țării noastre, atât timp cât bunăstarea cetățenilor moldoveni va fi un obiectiv al guvernării de la Chișinău.

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova declară că UE salută organizarea acestui eveniment și confirmă susținerea inițiativelor nobile din partea autorităților, care au drept scop dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă.

„UE va continua, ca și anterior, să solicite autorităților să întreprindă reforme cu privire la îmbunătățirea mediului de afaceri, dar și reforme ce țin de justiție. Salutăm eforturile recente ale guvernului pentru demonopolizarea unor sectoare economice, lupta cu corupția și sperăm că ele vor fi continuate. Aceste reforme pot oferi RM perspectivă și prosperitate, iar cetățenilor acestei țări – bunăstare”, spune Peter Michalko.

La rândul său, Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova declară că SUA vor continua să îndemne Guvernul de la Chișinău să implementeze reforme economice.

„Credem că Moldova merită lideri care își doresc să oprească corupția, fapt ce a împiedicat această țară să-și dezvolte economia. Vom continua să susținem un climat investițional transparent, în care guvernul și mediul de afaceri cooperează. Doar atunci Moldova va reuși. Moldova deja a înregistrat succese importante în mai multe sectoare, precum cel al vinificației, IT, al turismului și al industriei ușoare. Ne dorim ca investitorii din SUA să vadă această țară ca o destinație de afaceri importantă. Pentru că atunci când investesc, companiile din SUA aduc în țara-gazdă nu doar capital financiar, dar și tehnologii, expertiză profesională și creează locuri noi de muncă”, a spus Dereck Hogan.

Au urmat două paneluri de discuții, în cadrul cărora reprezentanții Executivului au discutat despre reformele-cheie, menite să îmbunătățească climatul investițional, iar experții au conturat provocările și progresele din activitatea investitorilor veniți pe piața din Moldova.

„Why Moldova?” a fost tema următorului panel de discuții care a completat agenda primei zile a MBW, moderat de Thomas FOERCH, Project Manager, GIZ. Reprezentanții Asociațiilor Oamenilor de Afaceri americani, belgieni, japonezi, italieni și români de peste Prut au reconfirmat faptul că Moldova, ca destinație pentru investiții, are o serie de avantaje, comparativ cu țările din regiune. Speakerii au împărtășit cu publicul punctele forte ale țării noastre, în funcție de țara din care vin investitorii. Așadar, antreprenorii italieni sunt convinși că turismul este sectorul care „va da lovitura” în următorii ani, cei americani s-au arătat cuceriți de ospitalitatea și bunăvoința moldovenilor, dar și de accesibilitatea Guvernului, a instituțiilor de stat și a asociațiilor de business, în timp ce oamenii din afaceri japonezi au menționat că tot mai multe companii de IT și BPO&SSC asiatice au în vizor Moldova inclusiv datorită fusului orar diferit, care le permite să-și extindă ziua de muncă și să preia mai multe comenzi.

Reprezentanții Asociațiilor Oamenilor de Afaceri americani, japonezi, italieni și români au venit și cu câteva recomandări la adresa guvernării de la Chișinău, care în viziunea lor, ar îmbunătăți climatul de afaceri din Republica Moldova. Antreprenorii străini consideră că este prioritar ca reformele economice să continue, în pofida schimbărilor de pe arena politică, iar autoritățile din Moldova să dezvolte infrastructura de interconexiune cu România. De asemenea, guvernarea de la Chișinău este îndemnată să se focuseze pe pregătirea viitorilor specialiști, pe implementarea inovațiilor tehnologice și promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotarele țării.

Prima zi a celei de-a VI-a ediții „Moldova Business Week” s-a încheiat cu o sesiune de discuții dedicată oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat acum 5 ani.

Astăzi, 14 noiembrie, Moldova Business Week 2019 va aduce în prim-plan atractivitatea investițională a 5 sectoare ale economiei naționale – a celor strategice, dar și, în premieră, a celor de nișă: industria agroalimentară, industriile creative, turismul, IT și BPO&SSC, energia regenerabilă.

Cristina Pendea

IMG-1b717f14b3eeeac8f30b2da5480c4e28-V 75316041_2630520443694942_8426922320915857408_o 74911510_2630495123697474_8163971804440821760_o 74880642_2630544803692506_4726965436028026880_o 74330644_2630535980360055_4374511099639234560_o

Inapoi la arhiva noutaților