[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Moldova va fi înființat primul Centru de Excelență în domeniul TIC
20 Septembrie

Guvernul Suediei va oferi o contribuție de 2 milioane de dolari pentru dezvoltarea primului Centru de Excelență în domeniul TIC din Republica Moldova – Tekwill, transmite CURENTUL.

Resursele financiare vin să suplimenteze suportul în valoare de 2 milioane dolari alocat în acest sens de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Edificarea centrului este realizată printr-un parteneriat public-privat între sectorul TIC, Guvernul Republicii Moldova, donatori, companiile multinaţionale, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Un Acord în acest sens a fost semnat între Ambasada Suediei în Moldova și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Documentul marchează consolidarea eforturilor Guvernului SUA și Guvernului Suediei privind dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC.

Conform documentului semnat, Guvernul Suediei va furniza resursele financiare pe parcursul perioadei 2016-2018. Astfel, contribuția comună a celor doi donatori se va ridica la 4 milioane dolari, iar Centrul de Excelență va deveni deplin operațional și viabil deja la finele anului curent. Aportul partenerilor privați va include noi resurse educaționale, tehnologii, traineri, proiecte practice, programe de mentorat etc.

Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” va constitui o platformă educațională și un hub tehnologic şi antreprenorial, având drept scop transformarea esențială a potențialul industriei IT din Moldova.

Edificarea Centrului a fost inițiată în anul 2015 cu suportul Guvernului SUA oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Spaţiul dedicat Tekwill este pus la dispoziţie de Universitatea Tehnică a Moldovei, ca parte a angajamentului Guvernului faţă de acest proiect şi are o suprafaţă de 3400m2.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților