[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Moldova va fi creat Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei
20 Septembrie

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale,  susținut de stat. Astăzi au fost lansate discuții publice privind crearea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Fondul  va oferi, pentru afacerile cu potențial de creștere și dezvoltare, credite cu dobândă redusă, prin intermediul  băncilor și organizațiilor de creditare nebancară, informează CURENTUL.

Potrivit calculelor făcute de specialiști, costurile resurselor financiare de creditare accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30 % față de cele practicate pe piața creditară actuală.

La evenimentul de prezentare a noului instrument financiar au fost prezenți Prim-ministra Natalia Gavrilița, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, instituțiilor financiare, asociații de business și experți în domeniu.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că prin această inițiativă guvernamentală se urmărește susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniile strategice și prioritare ale economiei naționale. Un asemenea fond este absolut necesar pentru viitorul nostru european. Mă bucur că, în pofida tuturor crizelor suprapuse, reușim nu doar să îmbunătățim programele pentru antreprenori, să creștem bugetul pentru susținerea IMM-urilor, dar și să venim cu mecanisme pentru fundamentul creșterii de viitor. Sperăm să accelerăm împreună pe calea reformelor și, astfel, să putem deschide capitolul de negocieri cu UE și să accesăm resurse financiare semnificative pentru a investi în progresul economic al Moldovei”, a menționat Gavrilița.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a subliniat faptul că prin intermediul FACEM  va fi pus în aplicare un instrument alternativ de finanțare la costuri reduse pentru proiecte investiționale inițiate de antreprenori. Vrem să atingem la prima etapă un portofoliu de cel puțin 2 miliarde de lei, dar obiectivul final este să ajungem la 4 miliarde de lei. Asta înseamnă 8% din portofoliul de creditare actual, care este compus și din credite de consum și credite către agenții economici, a menționat ministrul Gaibu.

Potrivit directorului interimar ODA, Dumitru Pîntea, prin crearea FACEM statul va elimina o barieră importantă din calea dezvoltării ÎMM-urilor, oferind antreprenorilor oportunități de finanțare avantajoase și pe termen lung.

“Costurile resurselor financiare de creditare (ratele dobânzilor) accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30% decât resursele financiare atrase la moment de ÎMM-uri de la bănci și instituții nebancare. O parte din finanțări ar putea avea componentă de grant, ceea ce presupune că, în dependență de resursele disponibile, FACEM va compensa o parte din rata dobânzii sau o parte din ratele de credit. Totodată, Fondul va combina produsele de finanțare cu instrumentul de garantare financiară a ODA. Astfel, o parte din credit va fi garantat de ODA, ceea ce determină asumarea unei părți din riscul de credit și ca efect, se va reduce riscul de credit asumat de bănci”, a declarat Dumitru Pîntea.

 

Fondul  FACEM va fi gestionat de către ODA, care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor.

Pentru capitalizarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) au fost bugetate pentru anul 2022 resurse financiare în valoare de 70 milioane lei. Pe parcursul următorilor ani se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de  2,7 miliarde lei (anul 2023 – 450 milioane lei; anul 2024 – 1 miliard lei și în anul 2025 – 1 320 milioane lei).

ODA 20220920-_m4_7824 20220920-_m4_7549 20220920-_m3_7864

Inapoi la arhiva noutaților