Proiectul „Suportul instituțional în sectorul agriculturii ecologice din Republica Moldova” a fost lansat. Timp de 4 ani, atât cât va dura implementarea proiectului, în Moldova va crește transparența și credibilitatea instituțiilor statului în domeniul agriculturii ecologice, transmite CURENTUL.
Unele dintre obiectivele proiectului este de a ajusta cadrul legislativ existent, pentru asigurarea în continuare a dezvoltării sectorului producției ecologice, creând totodată premisele pentru o perioadă de stabilitate și de siguranță. Totodată, implementarea proiectului va asigura tranziția de la vechiul cadru legislativ la cel nou, prin care se urmăreşte sprijinirea şi creşterea sectorului, în special prin explorarea unui mediu nou şi posibilităţi pe termen lung pentru soluţii la provocările legate de cerere și ofertă.
De asemenea, prezentul Proiect oferă o contribuţie la îndeplinirea obiectivelor stabilite în Strategia Naţională de Dezvoltare Agricolă şi Rurală pentru anii 2014-2020 și duce la formarea mai multor parteneriate, mobilizarea actorilor implicaţi şi părţilor interesate în implementarea acestuia.
Vice-ministrul Ion Parea a menționat că atât pe plan național cât și internațional din ce în ce mai mult există o recunoaștere tot mai mare a importanței sistemelor agricole și de alimentație pentru o dezvoltare durabilă. Investițiile în agricultura durabilă și rezistentă la schimbările climatice sunt fundamentale. Agricultura ecologică ne poate ajuta să combatem schimbările climatice, sărăcia și nesiguranța alimentară în același timp.
Proiectul „Suportul instituțional în sectorul agriculturii ecologice din Republica Moldova” va fi finanțat de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă.
Cristina Parfeni