[ X ]
În Moldova ar putea fi deschisă o filială a „Rosselihoznadzor”. Cînd vor avea loc discuții cu partea rusă
15 Noiembrie

În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a spus că, a solicitat Federației Ruse să deschidă o filială a „Rosselihoznadzor” în R. Moldova, transmite CURENTUL.

Grama a spus că, în cadrul întrevederii cu omologul rus, Alexandru Tkachev a avut mai multe subiecte de discuție printre care și posibilitatea deschiderii acestei filiale în Moldova.

„A fost prima întâlnire în calitate de ministru cu omologul rus. Încercăm să stabilim o relație bună cu partenerii din Federația Rusă, mai ales că pe 28-29 noiembrie, la Moscova, va avea loc ședința Comisiei Interguvernamentale pentru prima dată în 3 ani și posibil asta va da un impuls pentru relația noastră cu Federația Rusă. Știm că în ultimii ani am avut și unele dificultăți pe mai multe domenii, mai ales pe cel agricol. Cel mai mult ne-am axat pe lucrul la direct și concret. Solicitarea MAIA a fost să deschidem o filială a „Rosselihoznadzor” în R. Moldova. În Rusia sunt 2 structuri – „Rosselihoznadzor” și „Rosspotrebnazdor”. Prima răspunde de tot ce este legat de produsele agricole ca materie primă și a doua răspunde de calitatea produsele ambalate sau cele industriale finite agricole. „Rosselihoznadzor” este subordonată Ministerului Agriculturii, iar „Rosspotrebnadzor” este o structură independentă”, a explicat Ministrul.

Ministrul a specificat care vor fi oportunitățile acestei filiale pe teritoriul R. Moldova.

„Filiala „Rosselihoznadzor” la Chișinău ne va oferi 4 oportunități: două aspecte economice și alte două politice, de structură. Dacă vom avea filiala aici, nu mai facem două certificări. Facem o certificare unică a produselor, aici pe loc. Astăzi agentul economic face certificare în Moldova, când ajunge în Rusia face a doua certificare. Cheltuieli duble. Al doilea câștig ține de logistică. În momentul când trebuie să primească certificatul, agentul trebuie să stea chiar și o săptămână cu mașina sau camionul să aștepte până se preiau probele, se face analiza și se eliberează certificatul. Dacă agentul va primi certificatul direct, atunci va economisi și bani și timp, marfa va ajunge direct pe rafturile din magazin. Alt plus este că, colegii din Rusia vor putea verifica calitatea pe loc și la zi, vor putea verifica agenții economici în orice moment și astfel, Moldova fiind o țară mică, se va face conexiunea rapid. Dacă există probleme, acestea se vor depista pe loc, dacă nu sunt, marfa se va realiza direct. Nu în ultimul rând, controlul reexportului. Având aici o structură, ei ar putea să verifice reexportul mai minuțios având permisiunea să intre în baza noastră de date. Și pentru noi este o garanție, și pentru ei sunt garanții că de la noi din țară nu se exportă produse periculoase. Sperăm, când vom avea ședința Comisiei Interguvernamentale să abordăm și întrebarea dată și sperăm că discuțiile vor avansa. Propunerea a venit ca să devenim parteneri. Noi oferim spațiul și îl pregătim, facem logistica și ei să vină cu specialiști, cu dorință și cu partea juridică”, a spus Eduard Grama.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților