[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Moldova a fost lansat primul Laborator de inovații în afaceri. Ce contribuție va aduce
15 Martie

PNUD Moldova a lansat primul său Laborator de inovații în afaceri, în incinta Centrului Tekwill de Excelență în domeniul TIC, un mediu propice pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM-uri) de a se implica în proiecte inovative, transmite CURENTUL.

Laboratorul de inovații în afaceri reprezintă primul spațiu modern de colaborare pentru ÎMM-urile locale care vor promova inovațiile. Laboratorul va oferi instruiri și consultanță din partea mentorilor internaționali pentru a utiliza inovații în business; va oferi totodată cofinanțare directă pentru proiecte inovative de colaborare dintre ÎMM-uri.

Laboratorul va contribui la găsirea soluțiilor inovatoare, prin colaborare, pentru probleme și provocări sectoriale și intersectoriale. Din 2015, laboratorul pilot a oferit deja un astfel de sprijin pentru mai mult de 300 de companii locale, dintre care 80 au primit suport financiar direct, în baza Moldova Innovation Challenge Scheme – o competiție națională de granturi în inovați pentru ÎMM-uri.

Astăzi, a fost lansat un nou apel de propuneri. Suma grantului este de până la 8000 de dolari pentru o perioadă de până la un an, per proiect de inovare prin colaborare.

Laboratorul PNUD de inovații în afaceri a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică locală durabilă”, finanțat de Guvernul Norvegiei și cofinanțat de Guvernul României pentru promovarea inovării în sectorul agriculturii performante, precum și susținut de alți donatori din sectorul privat, pentru componente specifice.

Tekwill este locul unde oamenii, comunitatea, ideile, resursele, știința și industria se întâlnesc pentru a identifica, facilita și spori excelența în sectorul tehnologiilor informaționale. Tekwill aduce prestigiu și influențează sectorul tehnologic, universitatea gazdă (Universitatea Tehnică din Moldova) și Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea mediului antreprenorial. În plus, Tekwill își propune să îmbunătățească abilitățile necesare în sectorul IT prin crearea locurilor de muncă de înaltă calitate și bine plătite și să descurajeze emigrarea tinerilor talentați. Prin facilitarea creșterii continue a sectorului tehnologic, Tekwill încurajează startup-urile locale și companiile existente să se extindă și să atragă companiile internaționale de IT să investească în Republica Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților