[ X ]
[ X ]
[ X ]
În memoria maestrului Ion Ungureanu. Necrolog
30 Ianuarie

În memoria maestrului Ion Ungureanu, mai multe persoane publice au adresat un necrolog de comemorare celui care „și-a consacrat viața idealurilor naționale”, transmite CURENTUL.

Mai jos este plasat întreg textul necrologului:

„Vestea trecerii la cele veșnice a maestrului Ion Ungureanu ne-a îndurerat prin pierderea OMULUI care și-a consacrat viața idealurilor naționale, luptei pentru identitate și consolidarea valorilor naționale, regizor desăvârșit și simbol al teatrului național, a cărui creație va rămâne mereu în patrimoniul cultural al Republicii Moldova.

Maestrul Ion Ungureanu şi-a dedicat întreaga viață dezvoltării culturale a țării prin activitatea de regizor, actor de teatru și de film, scriitor, dar și prin activitatea administrativ-politică, în rol de deputat și primul Ministru al Culturii Republicii Moldova (1990-1994).
În calitate de ministru a creat teatre, a instalat monumentul Lupoaicei de la Roma în scuarul Muzeului Naţional de Istorie și a repus la locul său inițial monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. A reușit, contrar condiției existențiale, să creeze adevărate valori în teatru ca regizor, în film ca actor.

În memoria noastră vor rămâne lecțiile de viață, de istorie și cultură ale maestrului citind Declaraţia de Independenţă a ţării în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, purtând dialoguri cu admiratorii, instruind discipolii sau conturând direcțiile de dezvoltare a culturii naționale și a țării. Vii rămân rolurile din filme și spectacole, bunătatea și bucuria pe care maestrul Ungureanu reușea s-o trezească în sufletele noastre.

Datorăm respectul nostru celui care a fost Ion Ungureanu și resimțim împreună cu toți iubitorii de frumos golul imens pe care îl lasă în urmă titanul teatrului național. Creația lui Dumnezeu este prin oameni. El l-a dăruit acestui popor pe Ion Ungureanu, care ne-a luminat drumul prin labirintul istoric al acestui pământ.

Compasiune familiei și tuturor celor cărora le-a fost apropiat, care l-au admirat și prețuit ca om și personalitate de excepție a culturii naționale.

Dumnezeu să-l odihnească în pace”, scrie în necrolog.

Mesajul a fost semnat de către:

Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova;

Andrian Candu, Președinte al Parlamentului;

Pavel Filip, Prim-ministru;

Monica Babuc, ministru al culturii;

Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe a Moldovei;

Ion Druță, scriitor, dramaturg, academician;

Eugen Doga, compozitor, academician;

Vladimir Curbet, președinte de onoare al Ansamblului „Joc”;

Mihai Cimpoi, critic literar, academician;

Sandu Grecu, președinte al Uniunii Teatrale;

Sergiu Prodan, președinte al Uniunii Cineaștilor;

Nicolae Dabija,academician, scriitor, istoric literar;

Tudor Zbîrnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților