[ X ]
[ X ]
[ X ]
În mai puţin de trei săptămîni, Igor Dodon şi-a asigurat sprijinul din partea a trei lideri mondiali influenţi
26 Mai

Şeful statului a avut întrevederi la cel mai înalt nivel în Rusia, Turcia şi Ungaria.

În mai puţin de trei săptămîni, preşedintele Moldovei, Igor Dodon, s-a întîlnit cu cei mai influenţi lideri politici mondiali, asigurîndu-şi şi sprijinul din partea acestora. Este vorba despre preşedinţii Rusiei, Turciei şi prim-ministrul Ungariei.

Federaţia Rusă, Vladimir Putin

Astfel, la 9 mai, Igor Dodon a participat la Parada Victoriei din Piaţa Roşie, la invitaţia liderului rus, Vladimir Putin. La tribună, şefii celor două state au stat alături, după care au depus flori la Mormîntul Ostaşului Necunoscut.

În cadrul dialogului, preşedinţii au discutat subiectul privind exporturile de produse moldoveneşti în Rusia. Igor Dodon a solicitat examinarea posibilităţii de extindere a categoriei de produse moldoveneşti, exportate în Federația Rusă, precum şi creşterea numărului de puncte pentru trecerea şi certificarea acestora. A fost pusă în discuţie şi problema migranţilor, iar Igor Dodon a solicitat amnistierea lor în baza prevederilor articolului 27 al Legii nr. 114, sub incidența căruia au căzut cîteva zeci de mii de compatrioţi de-ai noştri. O atenţie deosebită a fost acordată problemei privind reglementarea diferendului transnistrean.

Primele rezultate importante ale înţelegerilor nu s-au lăsat aşteptate: exporturile de produse moldoveneşti spre Rusia au crescut semnificativ, pentru aproximativ douăzeci de mii de migranţi moldoveni au fost ridicate restricţiile impuse anterior, iar cîteva zeci de mii şi-au putut legaliza aflarea pe teritoriul Rusiei.

dodon-putin

Turcia, Recep Tayyip Erdogan

La începutul săptămînii curente, Igor Dodon s-a aflat la Istanbul, la Summit-ul OCEMN. Şeful statului a avut o întrevedere cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderii celor două state au discutat probleme de importanţă majoră – viitorul Găgăuziei şi al proiectelor investiţionale turcești pentru UTA-Gagauzia.

Plus la aceasta, partea turcă şi-a confirmat disponibilitatea de a acorda o asistenţă cu titlul gratuit pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei de la Chişinău, devastată în rezultatul tulburărilor în masă din 7 aprilie, 2009. Printr-o decizie recentă a Guvernului RM, clădirea a fost transmisă sub gestiunea Președinției, iar în cel mai scut timp vor demara lucrările de reparaţie. A fost pusă în discuţie şi problema migranţilor moldoveni în Turcia. Şi de această dată, Igor Dodon a solicitat amnistierea acestora, precum şi soluţionarea unor alte probleme cu care se confruntă cetăţenii moldoveni în Turcia.

dodon-erdogan

Ungaria, Viktor Orban

În cadrul vizitei la Budapesta din 26 mai, Igor Dodon a avut o întrevedere cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Părţile au pus în discuţie experienţa Republicii Ungare în reglementarea activităţii organizaţiilor neguvernamentale şi politica migraţională a Uniunii Europene, precum şi situaţia economică din cele două ţări, subiecte privind exporturile şi investiţiile.

orban

Igor Dodon a declarat în repetate rînduri că retorica sa nu suferă modificări în dependenţă de capitala pe care o vizitează.

sursa: bloknot-moldova.md

Inapoi la arhiva noutaților