[ X ]
[ X ]
[ X ]
În instituțiile publice din țară și în gospodăriile casnice vor fi instalate contoare inteligente pentru energia electrică
14 Iunie

În instituțiile publice din țară și în gospodăriile casnice vor fi instalate contoare inteligente pentru energia electrică. Programul pilot, lansat de către Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Energiei, și realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și altor parteneri, face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele în mod automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat, va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de intervenție. Primul contor inteligent a fost instalat în clădirea Guvernului și va ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean a evidențiat progresul pe care l-a făcut țara noastră în domeniul energetic din anul 1998, atunci când inginerii autohtoni propuneau primele versiuni ale contoarelor inteligente. „Programul lansat va avea un impact major asupra economiei și pieței energetice și va deschide mai multe oportunități. Solicit, la nivel instituțional, pregătirea tuturor reglementărilor necesare pentru ca ceea ce avem acum din punct de vedere tehnologic să poată funcționa eficient”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

„Prin acest program pilot, pornim un amplu proces de digitalizare a sectorului energetic, contoarele inteligente sunt un pas necesar pentru introducerea tarifelor diferențiate la energia electrică, în funcție de ora de consum”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Cu rețele inteligente, clienții au o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare, pot opta pentru tarife flexibile, or contorul inteligent permite stocarea a șase tipuri de tarife. Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele în care energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea citi automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.

„Această inițiativă importantă își propune să înceapă transformarea rețelei electrice naționale în una inteligentă, oferind multiple avantaje și beneficii, cum ar fi: controlul consumului de către consumatori, eficiența energetică îmbunătățită, reducerea costurilor și accesul la date valoroase pentru analiza energetică și luarea deciziilor în cunoștință de cauză”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Peste un an, timp în care funcționarea contoarelor și informațiile privind consumul individual de energie vor fi analizate, programul ar putea fi extins la nivelul întregii țări.

În Uniunea Europeană, peste 50% din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15%. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale.

 2023_06_13 - UNDP_Smart_Contor 20 2023_06_13 - UNDP_Smart_Contor 62 2023_06_13 - UNDP_Smart_Contor 79 2023_06_13 - UNDP_Smart_Contor 96 2023_06_13 - UNDP_Smart_Contor 102 2023_06_13 - UNDP_Smart_Contor 106 2023_06_13 - UNDP_Smart_Contor 118

Inapoi la arhiva noutaților