Ex-consilierul Președintelui Nicolae Timofti pe domeniul educației, Mihai Șleahtițchi, ex-ministru al Educației, doctor conferențiar universitar, activează la momentul de față în calitate de vicerector al Universității Libere Internaționale din Moldova, transmite CURENTUL.
Într-o repriză de întrebări-răspunsuri pe tema liderismului, în cadrul unei conferințe științifice care a avut loc, la 26 mai a.c., la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Mihai Șleahtițchi a spus că un lider perfect este un lider situațional-transformațional și care ar trebui să fie cel mai important psihoterapeut al societății, se spune în comunicatul instituției.
Mihai Șleahtițchi susține că un lider autentic, prin definiție, trebuie să fie un tip carismatic, să dispună de capacitatea de a îmbrăca diferite măști, în funcție de situații.
„Liderul perfect este un lider situațional-transformațional, ceea ce înseamnă că, în funcție de situație și în limitele decenței, trebuie să fie autoritar, democrat, liberal și chiar demagog pe anumite dimensiuni, în funcție de oamenii care stau în fața acestuia”, a spus Mihai Șleahtițchi.
Cercetătorul spune că mulți indivizi au devenit lideri accidental, fără ca să aibă carismă și alte calități necesare respectivului statut.
Mihai Șleahtițchi a opinat că, în prezent, lumea se confruntă cu o problemă gravă a liderilor.
„Cred că atât în societatea noastră, cât și pe plan global nu s-a atins acel nivel de cultură prin care am putea propulsa oameni carismatici și versativi”, a menționat Mihai Șleahtițchi.
În opinia lui Mihai Șleahtițchi, un lider autentic este, poate, cel mai important psihoterapeut al societății – prin acea speranță și lumină pe care o emană.
Fost ministru al Educației și ex-consilier prezidențial, Mihai Șleahtițchi, este autori a peste 80 de lucrări pe teme de psihologie socială, liderism ș.a., printre care se numără volumele „Anatomia societăţii post-totalitare”, „Eseu asupra reprezentării puterii”, „Liderii”. Mihai Șleahtițchi este autor a peste 80 de lucrări pe teme de psihologie socială, liderism ș.a., printre care se numără volumele „Anatomia societăţii post-totalitare”, „Eseu asupra reprezentării puterii”, „Liderii”.
Cristina Pendea