[ X ]
[ X ]
[ X ]
În ce an luna februarie a fost cea mai rece și cea mai caldă
12 Februarie

În luna februarie, potrivit datelor medii multianuale, începe creşterea ușoară a temperaturii aerului față de luna ianuarie aceasta este mai ridicată cu 1-1,5ºC. Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC în sudul țării şi -3ºC în nordul ei, transmite CURENTUL.

Cea mai rece pentru toată perioada de observaţii a fost luna februarie din anul 1929 − temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC şi -13,7ºC. Cea mai caldă a fost luna februarie din a. 2002 și 2016 – temperatura medie lunară a aerului a variat între +3,5ºC şi +5,5ºC.

Valorile medii zilnice ale temperaturii aerului pe parcursul lunii oscilează în teritoriu între -21..-26ºC (1954, 2012) şi +10..+14ºC (1990, 2016). Minima absolută a temperaturii aerului în luna februarie a constituit -32,1ºC (Bălţi, 20 februarie 1954), iar maxima absolută a atins +23,3ºC (Tiraspol, 26 februarie 1990).

Suma precipitaţiilor căzute în luna februarie pe teritoriul țării constituie în medie 23-40 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii oscilează între 10 şi 14 zile. Cea mai mare cantitate de precipitaţii lunară pentru întreaga perioadă de observaţii a atins în teritoriu valoarea de 139 mm (Vulcăneşti, 1969), iar cea zilnică – 70 mm (Goian, 1999).

În luna februarie sunt posibile următoarele fenomene: ceață (în medie 2-7 zile), depuneri de chiciură şi polei (2-6 zile), gheţuş (circa 10 zile) şi viscole (1-2 zile).

Din fenomenele meteorologice stihinice cel mai frecvent se observă ninsori abundente, ele fiind posibile în medie o dată în 5 ani. Depuneri puternice de polei şi chiciură sunt posibile în medie o dată în 7 ani, iar vînt şi viscol puternic – în medie o dată în 10 ani.

În luna februarie culturile de toamnă şi plantaţiile multianuale se află în fond în stare de repaus vegetativ.

Numărul de zile cu moină în luna februarie constituie în medie 15-19 zile.

Vătămarea culturilor pomicole se observă mai frecvent după moinele de lungă durată, care reduc semnificativ rezistenţa pomilor la ger. Pentru culturile pomicole sunt periculoase îndeosebi moinele îndelungate din a doua jumătate a iernii, deoarece culturile pomicole în această perioadă deseori ies din starea de repaus profund şi reiau vegetaţia. Conform datelor multianuale, la scăderea bruscă a temperaturii aerului pînă la -10..-15°C după moine îndelungate, este foarte mare probabilitatea vătămării şi chiar pieirea mugurilor de rod ai culturilor pomicole.

Solul slab îngheţat iarna se îmbibă cu cantitatea semnificativă de umezeală – anume în această perioadă se formează rezervele principale de umezeală în sol.

În primăverile foarte timpurii reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă poate avea loc la sfîrşitul lunii februarie (18-23 februarie). În astfel de primăveri la sfîrşitul lunii februarie (22-27 februarie) poate fi semnalată umflarea mugurilor la culturile pomicole.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților