Serviciul Vamal își extinde parteneriatul cu mediul de afaceri prin includerea în componența Comitetului Consultativ al instituției a încă patru membri permanenți, printre care reprezentanți ai autorităților de profil, abilitate cu competențe de elaborare și promovare a măsurilor de facilitare a comerțului internațional, transmite CURENTUL.
Este vorba despre A.P. „Alianța Întreprinderilor Străine Mici în Moldova” (FSEA), Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Economiei si Infrastructurii.
Noii membri au fost prezentați în cadrul ședinței de ieri a Comitetului Consultativ, care a fost prezidată de către Directorul General al Serviciului vamal, Vitalie Vrabie.
Subiecte abordate au vizat simplificările de procedură implementate de către Serviciul Vamal, asigurarea supravegherii vamale pentru mărfurile importate cu aplicarea tratamentelor tarifare favorabile, declararea valorii în vamă a mărfurilor, precum și măsurile întreprinse în vederea modernizării infrastructurii posturilor vamale.
Astfel, participanții au fost informați despre condițiile de obținere a Certificatelor AEO, Exportator Aprobat și PVD (vămuirea la domiciliu), dar și referitor la beneficiile care derivă din deținerea acestor Autorizații. Totodată, acestora le-au fost comunicate demersurile întreprinse de către autoritatea vamală în vederea obținerii recunoașterii mutuale a AEO din RM și UE, fapt ce le-ar permite agenților economici din Republica Moldova să beneficieze de aceleași facilități în cadrul tranzacțiilor comerciale cu statele-membre ale UE.
O altă măsură orientată spre facilitarea activității comerciale externe se referă la simplificarea procedurii de determinare a valorii în vamă, prin implementarea Deciziei prealabile privind valoarea în vamă. Inițiativa îi aparține Înaltului Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio și constituie o bună practică internațională, ce oferă posibilitatea determinării prealabile a valorii în vamă pentru mărfurile care urmează a fi importate. De asemenea, inițiativa a fost discutată pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, primind susținerea membrilor acestuia. La acest subiect, părțile au fost unanime în ideea că o eficientizare a acestui domeniu prin asigurarea corectitudinii valorii declarate ar diminua incidența cazurilor de diminuare a valorii în vamă, care pot conduce la prejudicierea bugetului de stat, dar și la crearea unei concurențe neloiale pe piață.
Cristina Parfeni