ANSA aduce la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor de struguri de soiuri de vin modalitatea de eliberare a certificatelor de inofensivitate pentru recolta anului curent, transmite CURENTUL.
Procedura prevede următoarele:
1. Procesatorii de struguri vor putea procesa strugurii recoltați de pe plantațiile proprii, fără deținerea certificatului de inofensivitate în cazul când:
1.1. Sunt înregistrați la Direcțiile raionale/municipale pentru siguranța alimentelor și nu au comis în decursul anului încălcări ale regulilor de utilizare a PUF, sau în procesul implementării programelor naționale de monitorizare nu au fost înregistrate neconformități la conținutul de reziduuri de pesticide în struguri.
1.2. În cazurile nerespectării condițiilor menționate, certificatul de inofensivitate va fi eliberat în baza raportului de încercări la conținutul de reziduuri de pesticide.
2. Producătorii de struguri pot să-și comercializeze strugurii numai lă deținerea certificatului de inofensivitate. Certificatul de inofensivitate se eliberează în baza raportului de încercări la conținutul de reziduuri de pesticide ( în cazul când nu sunt respectate condițiile prevăzute în pct.2.1), ori în baza declarației de proprie răspundere privind respectarea regulilor de utilizare a PUF întocmită de producător.
Declarația de proprie răspundere trebuie să fie însoțită de copia Registrului de evidență a utilizării PUF pe anul respectiv, înregistrat și sigilat la Direcțiile raionale/municipale pentru Siguranța Alimentelor, și de copiile de pe bonurile sau de pe facturile fiscale care confirmă procurarea PUF. Modelul declarației este prevăzut în anexa Ordinului ANSA nr. 253 din 02.09.2016 cu privire la eliberarea certificatelor de inofensivitate.
3. Procesatorii de struguri tehnici pot cumpăra și vinde struguri tehnici pentru procesare numai în baza certificatului de inofensivitate.
Cristina Parfeni