Agenția Naținală pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că, în conformitate cu standardele internaționale pentru măsuri fitosanitare și cerințele fitosanitare ale țărilor de import, Direcția Protecția Plantelor a elaborat și plasat pe site-ul ANSA, procedura cu privire la stabilirea și/sau menținerea statutului pentru „Locul și/sau zonei de producere libere de organisme dăunătoare plantelor”, transmite CURENTUL.
Procedura se va aplica tuturor locurilor și/sau sectoarelor de producere, inclusiv centrelor de depozitare și locurilor de păstrare a plantelor și produselor de origine vegetală supuse controlului fitosanitar.
„Înființarea și utilizarea „zonei libere” va permite exportul de plante și produse vegetale din zonele/locurile respective în statele de import ce impun astfel de cerințe (de exemplu țările din spațiul Comisiei Economice Euroasiatice, Canada, Israel, etc.). Statutul de „zonă liberă” va fi folosit ca bază pentru certificarea fitosanitară a plantelor, a produselor din plante și a altor produse de carantină, în raport cu anumite organisme dăunătoare, inclusiv introducerea respectivă în certificatul fitosanitar la exportul produselor vegetale începând cu roada anului 2019. Totodată, statutul de „zonă liberă” va prezenta o opțiune la evaluarea riscului fitosanitar ca o confirmare bazată științific a faptului, că în zona dată lipsește organismul dăunător specific”, se menționează într-un comunicat al ANSA.
Cristina Pendea