[ X ]
[ X ]
În anul 2020 încă un lot de pesticide învechite, inutilizabile și interzise de pe teritoriul regiunii transnistrene vor fi reambalate și evacuate
17 Decembrie

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, transmite CURENTUL.

Oficialii au discutat despre implementarea proiectului „Eliminarea și distrugerea pesticidelor inutilizabile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova Faza 2”, ce presupune eliminarea și distrugerea a circa 600 tone de pesticide inutilizabile stabilite pe teritoriul regiunii transnistrene.

Potrivit reprezentanților OSCE, au fost deja identificate 12 locații de unde urmează să fie ridicate aceste cantități de pesticide, iar procedura de examinare a tipurilor de pesticide, reambalarea și evacuarea acestora va începe în luna ianuarie 2020.

Totodată, în cadrul proiectului Agenția de Mediu va fi principala instituție responsabilă de monitorizarea procesului, verificarea categoriilor de pesticide identificate și eliberarea notificărilor de export pentru fiecare lot de substanțe chimice toxice.

În cadrul discuțiilor părțile și-au exprimat disponibilitatea de a coopera pentru finalizarea cu succes a proiectului.

Proiectul „Eliminarea și distrugerea pesticidelor inutilizabile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova Faza 2”, a fost lansat în luna februarie a anului 2016 cu scopul de a efectua o evaluare detaliată a cantității de pesticide, analiză chimică și reambalare a tuturor tipurilor și cantităților de pesticide rămase pe teritoriul regiunii transnistrene și ulterior, incinerarea acestora în afara Republicii Moldova. Costul total al proiectului constituie circa 959 mii de euro. În faza I a proiectului au fost reambalate, evacuate și eliminate 105 tone de pesticide inutilizabile și interzise din trei depozite din raionul Râbnița.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților