[ X ]
[ X ]
[ X ]
În această lună s-a încheiat semănatul culturilor de toamnă, dar și lucrările agricole
12 Octombrie

Potrivit datelor statistice multianuale, până la 10 octombrie se încheie semănatul culturilor de toamnă, transmite CURENTUL.

Grâul de toamnă semănat după 10 octombrie finalizează vegetaţia în stare de înfrăţire slabă, având sistem radicular insuficient dezvoltat şi rezistenţă scăzută la iernare. La grâul de toamnă semănat în luna septembrie în prima decadă a lui octombrie se semnalează formarea frunzei a treia, iar în decada a doua – înfrăţirea în masă. În această lună pe cea mai mare parte a teritoriului țării rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul arabil de sol constituie 15-25 mm. Aşa cantitate de umezeală asigură condiţii satisfăcătoare pentru dezvoltarea grâului de toamnă.

În decada a doua a lunii octombrie, potrivit datelor multianuale, se încheie vegetaţia activă a culturilor agricole, care corespunde datei de trecere stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +10ºC în direcţia scăderii ei. În această perioadă se încheie multe lucrări agricole – recoltarea sfeclei de zahăr, a cartofilor sădiţi vara, soiurilor târzii de legume şi fructe.

La culturile pomicole şi viţa de vie către sfârșitul lunii octombrie se observă căderea frunzelor. Din cauza îngheţurilor timpurii de toamnă se reduce durata de vegetaţie a viţei de vie. Astfel, se întrerupe procesul de maturizare a corzii şi, prin urmare, acumularea substanţelor de rezervă şi protecţie (scade rezistenţa la ger). Cel mai mare pericol îl prezintă îngheţurile timpurii de toamnă cu intensitatea de -6ºC şi mai jos. Ele dăunează ochiurile formate pentru anul viitor. Îngheţuri cu aşa intensitate pe teritoriul țării s-a înregistrează în medie o dată în 10-20 ani.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților