[ X ]
[ X ]
[ X ]
În 4 orașe din nordul Moldovei vor fi instalate sirene de avertizare în caz de inundații
3 Februarie

Serviciul Protecție Civile şi Situațiilor Excepționale în colaborare cu partenerii ucraineni va implementa proiectul „Dezvoltarea unui sistem teritorial de avertizare timpurie în caz de inundații în regiunea râului Prut”, transmite CURENTUL.

Aceasta vine în contextul suportului financiar al Uniunii Europene oferit prin intermediul Programului Parteneriatului Estic de cooperare Teritorială Moldova-Ucraina în perioada 2017-2018. Astfel, la data de 1 februarie 2017 a avut loc ceremonia de semnare a contractului de grant pentru realizarea proiectului menţionat, iar în perioada 2-3 februarie reprezentanții Serviciului Situații Excepționale participă la seminarul de instruire dedicat implementării proiectului.

Obiectivul general al proiectului este reducerea impactului de mediu, economic și social al dezastrelor naturale și a riscurilor prin notificarea oportună și informarea cetățenilor și a autorităților publice.

Obiectivul specific constă în proiectarea în format de colaborare a unui nou sistem de avertizare timpurie în regiunile inundabile ale râului Prut în Ucraina  și Moldova, care poate fi extinsă la nivel național.

Proiectul va rezulta cu un sistem integrat de avertizare timpurie, care este în măsură să informeze autoritățile competente și, în caz de urgență, transmite semnale comunităților în regiunile inundabile ale râului Prut din Cernăuți și Moldova.

Programul va avea un impact social, economic și de mediu prin reducerea costurilor umane și financiare ale inundațiilor. Potrivit conceptului tehnic urmează a fi instalate 7 sirene în 4 orașe din nordul Moldovei (Criva, Drepcăuți, Șireuți și Lipcani) şi 5 sirene în 5 orașe din regiunea Cernăuți (Costiceni, Koschulyany, Molnytsya, Negryntsy, Novoivankovtsy).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților