Operațiunile fără numerar în Republica Moldova au cunoscut o evoluție ascendentă constantă în ultimii ani, cu o creștere medie anuală de 30%. Această tendință s-a menținut și în 2023, unde s-a înregistrat o majorare cu 36,5% a numărului de plăți domestice fără numerar. Valoarea acestor tranzacții a crescut și ea cu aproximativ 35,6%, atingând un nivel de circa 156,1 milioane de plăți și 47,06 miliarde lei, în comparație cu anul 2022.
Datele au fost comunicate de Victor Șușu, director al Departamentului sisteme de plăți, Banca Națională a Moldovei (BNM), la Clubul de presă organizat în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară desfășurată de Banca Națională a Moldovei și Expert-Grup, cu sprijinul Programului USAID Moldova Reforme Instituționale și Structurale în Moldova.
O buna parte din plățile fără numerar efectuate în 2023, circa 18,8 milioane de plăți în valoare de peste 9,6 miliarde lei, au fost înregistrate pe platforme de comerț electronic, care în prezent numără 1199 de platforme, 764 dintre acestea fiind înregistrate în 2022, a explicat reprezentatul BNM.
BNM a raportat și o creștere a numărului de operațiuni fără numerar efectuate peste hotare, cu carduri emise în Republica Moldova. În 2023, s-au înregistrat aproximativ 27 de milioane de astfel de plăți. În același timp, creșterea plăților fără numerar generează riscuri de fraude. Astfel, în 2023 au fost înregistrate fraude în valoare de circa 28,7 milioane de lei, comparativ cu 10,7 milioane de lei fraudate în 2022 ceea ce constituie mai puțin de 0.01 % din volumul tuturor tranzacțiilor. 75% din valoarea fraudelor efectuate prin intermediul operațiunilor cu cardurile de plată, sau circa 21,6 de milioane de lei, sunt rezultatul ingineriilor sociale, când escrocii prin minciuni și manipulare determină persoanele benevol să le ofere datele sensibile privind plățile (coduri de securitate, parole de unică folosință etc.) sau chiar să le transfere bani. Mai puține fraude sunt comise cu carduri sustrase (pierdute/furate), iar în premieră, în 2023, nu a fost înregistrat nici un caz de falsificare de carduri.
Marina Soloviova, directoare de program, Expert-Grup, afirmă că mai există fraude în cazul operațiunilor fără numerar, cum ar fi furtul datelor sensibile privind plățile (phishing), fraude cu plată anticipată (comision/taxă), vânzarea de produse/servicii fictive, atacuri prin acces la distanță.
De altfel, Stas Madan, director de program la Centrul Expert-Grup, confirmă că majoritatea fraudelor legate de plățile fără numerar sunt comise din cauza nivelului scăzut al educației financiare a populației, iar BNM mizează pe sporirea gradului de educație financiară a societății pentru a exclude cazurile de fraudare a plăților fără numerar.
Experții reuniți în cadrul Clubului de Presă au subliniat că implementarea unor măsuri de protecție minime de către populație ar putea contribui semnificativ la reducerea numărului de fraude ce vizează plățile electronice. Aceste măsuri includ:
Respectarea acestor reguli simple poate contribui semnificativ la protejarea împotriva fraudelor și la asigurarea securității tranzacțiilor online.