[ X ]
[ X ]
[ X ]
Împrumutul de 150 mil. euro din partea României: Ambasadorul Ioniță explică de ce a fost acordată prima tranșă și de ce depinde a doua
8 Februarie

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță a explicat în cadrul unui  interviu pentru „Radio DW Moldova” de ce, în pofida crizei, statul român a acordat țării noastre un împrumut de 150 milioane euro, iar prima tranșă de 60 milioane euro deja a fost transferată, informează CURENTUL.

Ioniță a spus că, România a eliberat prima tranșă doar după ce experții lor au constatat că „ultima măsură importantă a fost îndeplinită, fiind reprezentată de încheierea unui acord între Guvernul R. Moldova cu FMI la nivel tehnic, așa numitul Staff Level Agreement”.

„De ce a fost important acel moment de parcurs? Pentru că atunci când a fost încheiat Acordul la nivel tehnic, autoritățile  din R. Moldova au îndeplinit deja o serie de cerințe, care fuseseră solicitate de FMI, iar acele precondiții în esență vizau câteva domenii cheie. În primul rând, e vorba de tema miliardului furat. Și nu neapărat recuperarea acelor bani, pentru că aceasta trebuie să se înscrie în altă logică, dar cel puțin să creezi în societatea bancară din R. Moldova acele mecanisme, acele instituții, acele proceduri și legi, care să facă un asemenea gest condamnabil şi imposibil în viitor”, a spus el.

Ambasadorul mai spune că, o altă condiție solicitată de FMI a vizat reprioritizarea parcursurilor de reforme.

Daniel Ioniță afirmă că, „tranșa a doua, evident, se va înscrie în logica mare în care funcționează Acordul semnat între R. Moldova și FMI, și  se va înscrie în logica de micro-finanțare pe care o va primi Chișinăul din parte UE și altor parteneri, astfel ca această a doua tranșă să devină un beneficiu și ca banii să fie cheltuiți în folosul cetățeanului”.

Cristina Pendea
Inapoi la arhiva noutaților