[ X ]
[ X ]
[ X ]
Importau mărfuri de contrabandă printr-o schemă destul de simplă. Acum persoanele riscă închisoare
25 Mai

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au deconspirat o schemă de contrabandă cu mărfuri de larg consum cu implicarea unor funcționari publici, transmite CURENTUL.

Potrivit procurorului PCCOCS, Anatolie Pitel, contrabanda cu produse de larg consum se făcea cu documente false după o schemă bine prestabilită.

„La 27 februarie a fost pornită urmărirea penală și am sesizat și Inspectoratul Național de Investigații (INI). Mărfurile erau aduse cu documente false și cu eschivarea de la plata taxelor vamale. Au fost reținute 3 persoane dintre care administratorul agentului economic, angajatul agentului economic, colaboratorul vamal și brokerul vamal, care nu a fost reținut, dar este cercetat. Sunt probe concludente, inclusiv documente în ciornă, s-au aplicat măsuri de sechestru asupra mijloacelor bănești identificate”, a spus procurorul.

Șeful secției al INI, Ion Ursu, a spus că schema introducerii în țară a mărfurilor era una simplă:

„Agentul angaja un șofer. Acesta cumpăra mărfuri de la diferiți agenți economici din Odessa. La postul vamal, acesta depunea o factură precum că deținea marfa și este o pretinsă datorie agentului. Acest lucru era contrar legii taxelor vamale. Prin pretinsul contract, șoferul importa marfa în țară”, a spus procurorul.

Activitatea agentului a fost urmărită pe parcursul 2016-2017. Valoarea mărfurile importate (56 importuri) ajunge la 27 mln. de lei.

Persoanele riscă de la 3 la 10 ani de închisoare, iar persoane juridică la 5 mii la 10 mii u.c.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților