[ X ]
[ X ]
[ X ]
Importanța prevederilor omise din Legea privind Procuratura. Expert: „Vrem să vedem din rapoartele Procuraturii impactul asupra drepturilor”
18 Ianuarie

Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Daniel Goinic, explică de ce audierea în plenul Parlamentului al raportului de activitate a Procuraturii Generale, precum și publicarea acestuia pe pagina web erau prevederi importante din Legea cu privire la Procuratură, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Daniel Goinic menționează că prezentarea raportului ar permite să fie observată situația cum Procuratura protejează și respectă drepturile omului în țară.

„Toate rapoartele internaționale, precum și hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului demonstrează vădit că unul dintre cele mai lezate drepturi ale persoanelor sunt dreptul la libertate și siguranța sa. Cu alte cuvinte, detențiile și arestările ilegale, abuzive. De asta noi vrem să știm anume că în rapoartele Procuraturii Generale (PG) să se vadă impactul asupra drepturilor, ce se modifică, ce planifică PG să facă ca să combată aceste problematici. Și, de exemplu, dacă ne întoarcem la prevederea privind modul public de audiere a raportului în plenul Legislativului, d exemplu un deputat de bună credință ar fi putut întreba procurorul general ce planifică ca să întreprindă în acest sens.

Raportul Procurorului General este o statistică privind starea de infracționalitate în țară, cum sunt combătute, de exemplu, infracțiunile de tortură, alte tipuri de infracțiuni, cibernetice, de orice natură. Adică, sunt niște întrebări generale pe care deputatul ar putea să i le dea și să vadă ce planifică, de ce realitatea este una, dar statistica este alta.

Iată de ce este necesar să vedem situația drepturilor persoanelor, cum influențează Procuratura protejarea și respectarea drepturilor omului în țară”, menționează juristul.

Cristina Parfeni

foto: Sputnik Moldova

Inapoi la arhiva noutaților