[ X ]
SPIA a lansat un proiect cu privire la prevenirea și combaterea corupției în cadrul MAI
20 Septembrie

Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI a lansat ieri proiectul „Integritate pentru credibilitate”, acesta urmând a fi derulat în contextul unei campanii de informare a angajaților MAI, cu privire la prevenirea și combaterea corupției în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, transmite CURENTUL.

Scopul campaniei este informarea și instruirea angajaților subdiviziunilor MAI, cu privire la neadmiterea actelor de corupție și a celor conexe corupției, promovarea conceptelor „toleranță zero față de corupție” și „nu fi indiferent, evită și denunță corupția”.

Astfel, începând de astăzi, angajații Secției prevenire a SPIA al MAI vor desfășura ședințe de informare în cadrul autorităților administrative si a instituțiilor din subordinea ministerului, în cadrul cărora efectivul va fi instruit cu privire la pachetul de legi anticorupție.

Pachetul respectiv conține următoarele hotărâri, legi și acte normative: Legea nr. 16 – XVI din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese; Legea nr. 90-XVI din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei; Hotărârea Guvernului nr. 906 din 28.07.2008 „Cu privire la aprobarea Metodologiei de evaluare a riscurilor de corupţie în autorităţile şi instituţiile publice”; Hotărârea Guvernului nr.707 din 09.09.2013 „Pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind avertizorii de integritate”; Ordinul MAI nr. 232 din 08.08.2014 „Cu privire la liniile telefonice anticorupţie şi de informare” (linia telefonică anticorupție cu numărul scurt „1520”) ș.a.

Prima ședință de informare din cadrul campaniei a fost desfășurată în această dimineață la sediul Brigăzii de patrulare a Inspectoratului Național de Patrulare al IGP, la care au participat 120 de inspectori.

În cadrul ședinței, inspectorii de patrulare au avut posibilitatea să abordeze de comun cu reprezentanții SPIA, situațiile din timpul activității de serviciu, când aceștia sunt supuși anumitor riscuri și influențelor necorespunzătoare.

De asemenea, la finele ședinței, participanților le-au fost repartizate pliante informative cu tematică anticorupție, pentru a se informa mai detaliat cu privire la metodele de prevenire, dar și de denunțare a actelor de corupție.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților