[ X ]
[ X ]
[ X ]
O tendinţă care nu trebuie ignorată
1 Noiembrie

Biroul Naţional de Statistică a făcut publice datele oficiale privind activitatea industriei naţionale în primele opt luni ale anului curent. Iar acestea scot în evidenţă o tendinţă nu tocmai bună, care ar trebui să ne pună pe gânduri, dar şi să servească, totodată, drept motiv pentru a întreprinde anumite acţiuni.  

În primele opt luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială (serie brută) s-a redus cu 6,3%. Micșorarea producției a fost generată de descreșterea producției în industria extractivă (-10,3%) și în industria prelucrătoare (-8,2%). Totodată, s-a înregistrat creștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+3,3%).

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele opt luni ale anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a micșorat cu 5,9%, ca rezultat al descreșterii producției în industria extractivă (-9,0%), în industria prelucrătoare (-8,3%). Totodată, s-a înregistrat creștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+4,6%).

Desigur, descreşterile pot fi trecute în contul războiului din ţara vecină şi a consecinţelor sale, inclusiv economice, în plan regional şi nu numai. Dar eu personal cred că problema trebuie tratată şi din alte puncte de vedere. În primul rând, trebuie să luăm în calcul deficitul forţei de muncă, care se resimte tot mai acut la nivelul industriei naţionale, reprezentând o consecinţă directă a exodului de populaţie. În al doilea rând, trebuie atent studiate schimbările ce au intervenit pe piaţa internă, în special în ceea ce ţine de consum. În al treilea rând, trebuie să examinăm problema şi prin prisma accesului agenţilor economici la mijloace financiare, în condiţii acceptabile. În al patrulea rând, cred că e nevoie şi de o regândire a sistemului de subvenţionare cu care statul vine în raport cu diverse ramuri ale economiei. Industria este clar defavorizată din acest punct de vedere. În al cincilea rând, problema trebuie examinată şi prin prisma unor potenţiale măsuri stimulatorii cu caracter fiscal, însă o condiţie obligatorie ar fi ca, dacă pe termen scurt beneficiază industria, atunci pe termen mediu şi lung să beneficieze statul.

În unele din aceste direcţii autorităţile acţionează deja. Spre exemplu, măsurile privind liberalizarea pieţei muncii cu care a venit Ministerul Economiei şi Digitalizării sau programul guvernamental, prezentat personal de Premierul Dorin Recean, privind facilitarea accesului la credite. Dar, dacă tendinţa menţionată mai sus se va păstra, atunci, cu siguranţă, va trebui de avut în vedere şi alte dimensiuni şi mecanisme de intervenţie pentru a o stopa.

Igor Roșca, fondator al „Rogob” 
Inapoi la arhiva noutaților