Procuratura municipiului Chişinău anunţă despre reţinerea, în seara zilei de ieri, a unui cetăţean al Republicii Moldova, bănuit de implicare în activitate de mercenar, transmite CURENTUL.
Operaţiunea de reţinere a fost realizată de Procuratura capitalei, de comun cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate. Potrivit celor constatate, bănuitul, în vîrstă de 32 de ani, ar fi participat în calitate de mercenar, în formaţiunile armate din autoproclamata republică populară Lugansk, participănd, contra unor sume de bani, la conflictul armat din sud-estul Ucrainei. Fiind audiat de procurori acesta nu şi-a recunoscut vina.
În cadrul unei alte operaţiuni, realizate acum cîteva zile de Procuratura municipiului Chişinău împreună cu ofiţerii Inspectoratului General al Poliţiei, a fost reţinut un alt cetăţean al Republicii Moldova, la fel bănuit de activitate de mercenar. Din materialele urmăririi penale rezultă, că în intervalul anilor 2014 – 2015, învinuitul s-a înrolat într-o formaţiune armată a autoproclamatei republici populare Lugansk, unde, contra unei remunerări băneşti de 1000 dolari SUA, a participat în calitate de ostaş, la conflictul militar din sud-estul Ucrainei. Învinuitul a fost reţinut în satul Ustia, raionul Dubăsari, acesta s-a dovedit a fi un fost instructor sanitar al Batalionului 22 de Menţinere a Păcii din cadrul Forţelor Armate ale Republicii Moldova. La demersul procurorilor, învinuitul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Pînă în prezent, 9 persoane au fost deferite justiţiei pentru acţiuni similare, dintre care 5 au fost condamnate, iar 2 persoane continuă să fie cercetate penal.
Procurorii susţin că deşi activitatea mercenarilor este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, acest fenomen este extrem de periculos pentru integritatea teritorială atît a Ucrainei, cît şi pentru securitatea naţională a Republicii Moldova.
De notat că anterior, prin sentinţele Judecătoriei Comrat din 1 august 2014 şi 10 aprilie 2015, dar şi prin sentinţele Judecătoriei Ciadîr-Lunga din 7 iulie 2015, cinci persoane din sudul republicii au fost recunoscute vinovate şi condamnate pentru acţiuni similare, inclusiv pentru pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale şi participarea la ea, precum şi acordarea suportului în scop terorist. Sentinţele pe aceste cauze au devenit irevocabile. Atît în cadrul urmăririi penale, cît şi în cadrul şedinţelor judiciare persoanele condamnate au declarat că, după ce au fost recrutaţi pe teritoriul Republicii Moldova, au participat la instruiri militare care au avut loc pe teritoriul altui stat, cu implicarea în exerciţii teoretice şi practice în discipline ca: pregătirea şi petrecerea operaţiunilor diversioniste; construcţia şi exploatarea armelor de foc de diferite tipuri; construirea baricadelor; pregătirea «coctаilurilor Molotov» şi utilizarea lor, etc., urmărind scopul de a opune pe teritoriul Republicii Moldova rezistenţă reprezentanţilor organelor de menţinere a ordinii publice, în cazul eventualelor conflicte, analogice celor din estul Ucrainei.
Procuratura Generală, în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Inspectratul General al Poliţiei, întreprind acţiunile necesare pentru identificarea şi reţinerea persoanelor bănuite de organizarea acţiunilor cu caracter ilegal şi atentare la orînduirea constituţională.
Pe măsura desfăşurării acţiunilor de anchetă şi adoptării unor decizii procesuale, Procuratura va difuza informaţie suplimentară.
Adrian Platon