Comisia de la Veneţia a examinat şi adoptat, cu cîteva minute în urmă, Avizul pozitiv asupra proiectului noii Legi cu privire la Procuratură. Anunţul a fost făcut de Procurorul General, Corneliu Gurin, care participă la plenul celei de-a 102-a sesiuni plenare a Comisiei pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), transmite CURENTUL.
Promovarea schimbărilor legislative ample este a doua etapă în promovarea reformei Procuraturii Republicii Moldova, proces desfăşurat conform Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi în corespundere cu recomandările internaţionale în domeniu.
Printre scopurile de bază ce urmează a fi realizate prin implementarea noilor reglementări legislative şi instituţionale cu privire la Procuratură sunt sporirea independenţei şi responsabilităţii procurorilor, asigurarea principiilor legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale şi a calităţii activităţilor organelor de drept implicate în urmărirea penală şi procesul judiciar-penal.
Totodată, se propune stabilirea clară a competenţelor Procuraturii, concentrarea activităţii procurorilor pe aspecte penale, micşorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, consolidarea capacităţilor organelor de autoadministrare ale procurorilor etc.
Comisia de la Veneţia a formulat anumite recomandări, menite să perfecţioneze textul proiectului Legii cu privire la Procuratură şi să clarifice anumite aspecte vizînd activitatea procurorului.
Adrian Platon