[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce rol va reveni companiilor de construcţii din Republica Moldova în reconstrucţia Ucrainei?
4 Iulie

Este o întrebare la care trebuie să încercăm să găsim răspuns deja la această etapă, pentru că discuţiile la tema dată poartă un caracter tot mai pronunţat şi implică factori decizionali de cel mai înalt nivel. Astfel, recent la  Chişinău a avut loc o mare conferinţă la tema reconstrucţiei Ucrainei după război şi rolul ce va reveni Republicii Moldova, la care au participat şi factori decizionali din România, Ucraina, Republica Moldova, dar şi investitori din diferite ţări. De asemenea, se cunoaşte deja că o conferinţă de acest fel va avea loc în toamnă în România. Deci, procesul de identificare a posibilelor soluţii şi implicări deja a început şi a cuprins mai multe ţări din regiunea din care face parte şi Republica Moldova. În această situaţie e logic să ne întrebăm dacă respectivul proces la un moment dat se va răsfrânge şi va cuprinde şi companiile de construcţii din Republica Moldova.

Nu cred că astăzi cineva ar putea spune cu certitudine cum va arăta, măcar în linii mari, procesul de reconstrucţie a Ucrainei şi în ce măsură acesta va necesita şi un efort regional, pe lângă cel mondial, care cu siguranţă va fi. Dar, având în vedere amplasarea geografică, precum şi alte caracteristici pe care le întruneşte Republica Moldova, cred că rolul nostru, ca stat, va fi unul important. În primul rând, pentru că suntem unicul vecin non-UE al Ucrainei (cu excepţia Rusiei şi a Belarusi, care e clar de ce nu pot fi menţionate în acest context). Aceasta înseamnă că luarea deciziilor la nivel naţional în contextul procesului de reconstrucţie a Ucrainei va fi mai rapidă (ţările din blocul comunitar coordonează deciziile de acest fel la alt nivel şi procesul decurge mult mai anevoios). În al doilea rând, Republica Moldova are 17 puncte terestre de trecere a frontierei cu Ucraina, ceea ce iarăşi va fi un avantaj în procesul de restabilire a ţării vecine, dat fiind circulaţia mai lejeră a mărfurilor, produselor industriale şi chiar a oamenilor. Toate acestea sunt puncte forte care cu siguranţă vor fi luate în calcul de viitorii participanţi la reconstrucţia Ucrainei. De aceea, la această etapă, noi trebuie să ne întrebăm ce poziţie vom ocupa în procesul de reconstrucţie a Ucrainei: vom oferi platforma necesară companiilor internaţionale sau vom oferi oportunitatea de a participa la proces companiilor autohtone? Eu cred că noi trebuie să acţionăm în ambele direcţii, fiind o platformă pentru agenţi economici străini, dar, totodată, oferind posibilitatea de a participa la proces şi companiilor autohtone.

Dacă e să mă refer concret la companiile de construcţii din Moldova, sunt convins că ele vor fi extrem de solicitate. Valoarea pagubelor materiale suportate de statul vecin (inclusiv clădiri rezidenţiale, nerezidențiale, obiecte de infrastructură socială etc.) este enormă şi oricât de multe companii ucrainene sau occidentale se vor implica, oricum va rămâne loc şi pentru companiile noastre. Repet: Republica Moldova, companiile autohtone întrunesc mai multe avantaje incontestabile şi cu siguranţă ele nu vor fi trecute cu vederea.

Şi dacă aceasta e concluzia generală, cred că deja la această etapă trebuie să gândim foarte serios paşii concreţi pe care va trebui să-i facem în continuare. Aceasta ne va permite să reacţionăm operativ şi să ajutăm statul vecin să-şi revină cât mai repede posibil după un război greu şi de durată.

Adrian Balmuş, director financiar al companiei de construcţii „Lagmar”    

balmus1

Inapoi la arhiva noutaților