Magia fotbalului constă în impredictibilitatea lui și în libertatea, care o oferă tuturor, de a-și manifesta pasiunea, creativitatea și inspirația. Cei care aleg fotbalul drept meserie primesc oportunitatea de a servi societatea – de a oferi oamenilor clipe și emoții frumoase.
Fotbalul e o învățătură: indiferent cât de mult o cunoști, întotdeauna mai ai mult de învățat.
Cei care se ceartă în fotbal sunt doar la început de cale a învățăturii.
În cu totul alt context, Winston Churchill a spus cândva: “Succesul nu este final, înfrângerea nu este fatală. Conteaza curajul de a continua.“ Acest gând se potrivește perfect învățăturii fotbalistice.
Fotbalul nu se rezumă la meciul jucat pe teren de două cluburi sau două naționale, și la scorul realizat. Fiecare meci este doar o etapă într-un lanț nesfârșit de acțiuni, din care noi ceva putem învăța.
Învățătura fotbalistică educă disciplină și caracter, spirit de echipă și respect reciproc – și alte elemente componente care formează omenescul bun simț.
Egoismul sau lipsa de caracter și de disciplină pe teren se observă foarte repede, și atunci meciul nu surprinde prin frumusețe și intensitate.
Fotbalul e mult mai mult decît pregătirea fizică. Fotbalul e gândire, e caracter, e efort și concentrare, e respect între colegii de echipă, respect față de adversari, și față de suporteri. De asta, în cadrul Federației Moldovenești de Fotbal, noi afirmăm că fotbalul e școală.
FMF a construit și dezvoltă continuu un complex educational authentic. Acest complex conține o bază tehnică polivalentă, care dispune de toate facilitățile necesare procesului educațional fotbalistic.
De exemplu, în grija complexului educațional al FMF sunt 7 Echipe Naționale bărbătești și 5 Echipe Naționale feminine – un total de aproximativ 350 de talente. Fără îndoială sunt talente, dar cît de departe va ajunge fiecare talent depinde, în mod special, de disciplina și determinarea personală a fiecăruia.
Misiunea FMF este de a crea toate condițiile ca aceste talente să strălucească tot mai puternic.
De Echipele Naționale se ocupă un grup de 40 antrenori, care sunt asistați de 10 medici de diferite specialități.
Sportivii selectați sunt alimentați în conformitate cu diete elaborate de specialiști, și procesul de producere e asigurat de 15 bucătari. De buna deservire a sportivilor sînt responsabile 8 ospătărițe.
De asemenea de buna găzduire a sportivilor în cele două Blocuri Locative, se ocupă un număr de 22 oameni.
De mentenanța terenurilor de fotbal din cadrul Centrului de Pregătire al Selecționatelor Naționale se ocupă 26 de specialiști, care asigură conformitatea cu cerințele UEFA.
În total, echipa Centrului de Pregătire a Echipelor Naționale întrunește 79 de specialiști pe tot setul de profesii, necesare pentru a asigura un proces de pregătire maximal confortabil pentru cei selecționați.
Procesul educațional vizează practic toate dimensiunile de comportament social al celor selecționați:
Începând de la “bună ziua“ și respectul față de alți oameni.
Învățăm discipolii noștri că “respectul trebuie cîștigat, nu cerut“. Este un principiu aparent simplu, dar pe măsură ce omul îl înțelege mai profund, se schimbă comportamentul lui social și atitudinea față de alți oameni și față de misiunea personală.
Azi mulți tineri sunt dominați de dorința de a obține rapid și ușor succesul, de asta ei ușor pierd motivația când nu le reușește și caută vinovatul în alții.
Noi muncim ca să le schimbăm viziunea.
Orice succes e rezultatul muncii și a mai multor încercări, și cu cât succesul e mai mare – cu atât mai multă muncă e ascunsă în spatele lui.
Pentru a construi echipe unite și eficiente din oameni cu viziuni și caractere diferite, grupul de antrenori al Echipelor Naționale acționează pe un spectru larg de subiecte.
Noi încercăm să cultivăm discipolilor școlii noastre un comportament public adecvat, respectuos și responsabil, care va influența în viitor toate deciziile dânșilor.
Credem că astfel școala FMF contribuie la construcția unei culturi sociale mai sănătoase și a unei societăți mai unite și eficiente.
În opinia noastră, alegerea corectă între prezent și viitor, e ca în prezent să contribuim la construcția unui viitor mai sănătos și mai prietenos.
Dănuț Oprea
Director tehnic FMF