La 14 iunie, curent, la Strasbourg, este planificată o masă rotundă unde vor avea loc audieri şi discuţii cu privire la limitarea libertăţii şi încălcării drepturilor civile în Republica Moldova, cu referire la cazul primarului de Orhei, Preşedintele ”Partidului ŞOR”, Ilan Şor, transmite CURENTUL.
Despre acest lucru a anuţat pe pagina sa oficială de pe o reţea de socializare, Marina Tauber, vicepreşedintele „Partidului ŞOR”.
Potrivit Marinei Tauber, la eveniment vor participa trei grupuri de parlamentari europeni ai diferitor formaţiuni politice din cadrul Parlamentului European, precum şi jurnalişti, experţi şi, desigur, reprezentanţi ai „Partidului ŞOR” din Republica Moldova, care vor fi prezenţi la Strasbourg în acest sens.
De asemenea, informaţiile privind organizarea acestui eveniment sunt publicate pe paginile mesagerului European şi a site-ului EUReporte.co – https://www.eureporter.co/frontpage/2017/06/07/meps-to-discuss-civil-rights-in-moldova/
Amintim că, ieri, 8 iunie, Marina Tauber a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Partidul ŞOR a trimis o scrisoare Parlamentului European, prin care a solicitat intervenirea promptă a instituţiilor europene în arestul de lungă durată şi limitarea drepturilor civile a Preşedintelui formaţiunii politice şi Primarul de Orhei, Ilan Şor.
În adresarea formaţiunii politice au fost menţionate argumente clare şi acţiunile disproporţionate în cazul lui Ilan Şor.
Ca răspuns la recurs, deputatul Parlamentului European, membru al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, dl Lorenzo Fontana, a trimis o scrisoare în adresa Parlamentului, Guvernului și Procuraturii Generale General, Republica Moldova.
În scrisoarea sa, europarlamentarul a criticat dur situaţia cu privire la arestul de lungă durată a lui Ilan Şor, menţionând că problema încălcării drepturilor omului cu referire la Ilan Şor sunt incluse pe agenda de discuţii în cadrul Parlamentului European. Mai mult, deputatul european, dl Lorenzo Fontana a menţionat că problema va fi discutată într-un format mai larg cu participarea mai multor grupuri de deputaţi, jurnalişti, experţi şi reprezentanţii ”Partidului ŞOR” din Republica Moldova.
Ilan Şor a fost arestat în data de 22 iunie 2016, fiind suspectat în cazul furtului din sectorul bancar, aflându-se până în prezent în arest la domiciliu, în ciuda faptului că Ilan Şor conlucrează cu ancheta din primele zile şi se conformeză tuturor prevederilor organului de anchetă.
Totodată, în conformitate cu decizia Curții Constituționale, la un an după arestarea, termen care expiră pe 22 iunie, Ilan Şor nu mai poate fi ţinut în arest la domiciliu.
Cristina Pendea