[ X ]
IMM-urile din R. Moldova nu beneficiază de suportul financiar necesar pentru a se dezvolta
28 Septembrie

Congresul Autorităților Locale din Moldova și Asociația Micului Business au organizat o masă rotunda de dezbateri publice privind situația actuală a întreprinderilor mici și mijlocii, unde s-au discutat riscurile și oportunitățile acestui mediu de afaceri, transmite CURENTUL.

Reprezentanții mediului de afaceri al businessului mic din Moldova spun că problema principal constă în statutul patentelor și legile aprobate de Parlament.

„Administrația locală trebuie să fie cea mai interesată în mediul de afaceri. Trebuie să înțelegem la general cu ce se confruntă și care sunt provocările. Avem poziții diferite și aici este o relație între problema statului patentelor și a celor care le deține. Este important să creăm un mediu de discuții pentru ca deciziile luate să fie cântărite bine”.

„Unui antreprenor de business mic și mijlociu îi este greu să treacă peste barierele legii. Modalitatea „simplă” de înregistrare a afacerii e una complicată chiar și majoritatea timpului trebuie pierdut pentru a întocmi actele necesare.

„Avem idei de proiecte noi. Acestea după ce vor fi întocmite vor fi înaintate Parlamentului spre aprobare. Avem Acordul de Asociere în care este clar stipulat cine trebuie să beneficieze de acest Acord și în favoarea cui să lucreze”.

„Statul trebuie să asigure posibilități pentru micii antreprenori și să le ofere suport în cazul în care aceștia au nevoie de ajutor. 30% din suportul financiar trebuie să fie pentru micul business și cel mijlociu”- acestea sunt concluziile făcute de Asociația Micului Business.

Conform datelor statistice, în 2014 ponderea IMM-urilor a fost de 31,8%, iar în 2015 – 30,8%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților