Sechestre, în valoare de circa 17 000 000 de lei, au fost aplicate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA în mai multe dosare de îmbogățire ilicită. Informația a fost prezentată în cadrul unui raport al ARBI care vizează dosarele pornite pe numele unor funcționari, bănuiți sau învinuiți de îmbogățire ilicită, transmite CURENTUL.
Printre figuranții cauzelor sunt funcționari publici, inclusiv procurori, judecători, polițiști, vameși, primari și inspectori fiscali. De asemenea, în adresa ARBI au fost expediate delegații în privința unui fost deputat, a unui ex-membru al Guvernului, dar și a unui ofițer al CNA.
Potrivit notei ARBI, agenția a recepționat, spre executare, 20 de delegații în privința bănuiților, iar ordonatori ai delegațiilor menționate sunt organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție, PCCOCS și Procuratura Generală. În cadrul acestora, ARBI a aplicat sechestre pe 10 imobile, pe două autoturisme de lux, de model Mercedes și Skoda, pe un teren de construcții, un cont bancar și pe alte tipuri de bunuri.
Informația prezentată în raport conține date referitoare exclusiv la dosarele de îmbogățire ilicită și vizează o perioadă de 3 ani (2019-2021).
În prezent, Agenția desfășoară investigații financiare paralele în cadrul a 10 delegații în privința a zece foști funcționari publici și a persoanelor afiliate acestora.
ARBI precizează că procesul de recuperare a bunurilor infracționale va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.
Cristina Pendea