[ X ]
Iluminat stradal „inteligent” la Cantemir! Operatorii vor putea de la distanță dirija noul sistem
9 Noiembrie

Cantemir devine unul dintre primele orașe din Republica Moldova care va gestiona iluminatul stradal cu ajutorul unor tehnologii inteligente și eficiente din punct de vedere energetic, transmite CURENTUL.

Acest lucru a devenit posibil grație proiectului finanțat de UE „Undă Verde Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, implementat în orașele Cantemir și Ocnița de către „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile” (AEER), în colaborare cu autoritățile publice locale, în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”.

Potrivit unui comunicat de presă, noul sistem de iluminat stradal permite dirijarea și controlul la distanță, prin intermediul rețelelor mobile GSM, fără ca operatorii să părăsească locul de muncă și, astfel, să economisească timp pentru rezolvarea situațiilor de urgență. De asemenea, poate fi schimbat orarul și intensitatea de iluminare, în funcție de perioada de timp și gradul de utilizare a străzii. O astfel de tehnologie inteligentă, în combinație cu lămpile de tip LED, eficiente energetic, permite economisirea cu până la 80% din electricitate în comparație cu linia de bază,oferind o calitate excelentă a luminii stradale. Datorită acestui sistem se vor economisi mai mult de câteva zeci de mii de lei pe an.

„Lucrările de modernizare a sistemului de iluminat stradal din Cantemir au fost realizate pe 27 de străzi, cu o lungime totală de 11,2 km. Circa 419 de lămpi vechi și ineficiente au fost înlocuite cu LED-uri eficiente energetic, cu o durată de viață de 13 ani. Prin modernizarea iluminatului stradal orașul va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 98 t/an, echivalentul a 4451 de arbori plantați și la realizarea angajamentelor climatice”, se spune în comunicat.

„Aceasta este o poveste de succes care demonstrează încă o odată beneficiile concrete și tangibile care au fost aduse cetățenilor Republicii Moldova datorită sprijinului UE”, a subliniat Gintautas Baranauskas, șef adjunct operațiuni la Delegația UE în Republica Moldova.

Modernizarea sistemului de iluminat stradal este unul dintre obiectivele incluse în Planul de Acțiune privind Energia Durabilă pe care orașul Cantemir îl realizează ca semnatar al inițiativei UE „Convenția Primarilor”. Orașul Cantemir (5000 locuitori) a semnat Convenția Primarilor în anul 2012.

Costul total al proiectului în Cantemir este 250 000 Euro, din care 80% (200 000 €) reprezintă fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, 30 000 Euro – contribuția orașului Cantemir și 20 000 Euro grant oferit de Fondul pentru Eficiență Energetică.

Cristina Parfeni

IMG_0665 IMG_0649

Inapoi la arhiva noutaților