[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ilan Șor: Voi deschide, la Orhei, un Minister al Agriculturii din umbră
5 Decembrie

Un Minister al Agriculturii din umbră, care va rezolva problemele cu care se confruntă fermierii moldoveni, va fi creat la Orhei. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Ilan Șor, agricultura Moldovei, care reprezintă un sector strategic, se află la sapă de lemn, iar fermierii întâmpină foarte mari dificultăți în activitatea lor. Prin urmare, pe lângă faptul că i-a sprijinit pe fermierii din Moldova să reia exporturile spre Federația Rusă, Ilan Șor susține că este dispus să-i ajute să rezolve și celelalte probleme pe care le au.

„Ministerele au fost create pentru a rezolva problemele cu care se confruntă industriile. Din păcate, în ultimii 30 de ani, activitatea tuturor ministerele de la noi s-a soldat cu eșec. Situația în domeniile de resort nu a fost îmbunătățită, ci, dimpotrivă, industriile au fost puse la pământ. Ministerele au devenit niște instituții în care corupția a înflorit, miniștrii vin și pleacă, iar viața cetățenilor nu se schimbă. Printre sectorul care se confruntă cu cele mai mari probleme este cel al agriculturii. Recent, am contribuit la rezolvarea unei probleme stringente ale fermierilor din țara noastră. În calitate de cetățean, ca om, am considerat că este necesar să-i ajut pe agricultorii noștri ca să poată exporta fructele și legumele în Federația Rusă. Nu e normal ca acești oameni, care își dau toată osteneala, depun suflet în tot ceea ce fac, să fie nevoiți să arunce roadele muncii lor, din lipsa piețelor de desfacere și a ajutorului din partea statului. Mă bucur că am reușit să-i ajut nu doar pe producătorii agricoli din Orhei, ci și pe fermierii din celelalte raioane”, a menționat Ilan Șor.

Potrivit liderului Partidului „ȘOR”, în prezent, peste 50% din agricultorii din țara noastră au acces pe piața rusă. Din păcate, spune Ilan Șor, producătorii agricoli nu se confruntă doar cu lipsa pieței de desfacere, motiv pentru care sunt necesare și alte măsuri.

„Eu nu obișnuiesc să rezolv problemele doar pe jumătate. În urma a zeci de întâlniri cu agricultorii, am înțeles că problemele acestora trebuie rezolvate în ansamblu. De aceea, am decis să creez, la Orhei, un Minister al Agriculturii din umbră, care va permite rezolvarea celorlalte probleme ale agricultorilor. Această structură se va ocupa cu deschiderea piețelor de desfacere, va ajuta la tot ce este necesar pentru vămuirea mărfurilor și altele. De asemenea, va fi numit un ministru al Agriculturii din umbră, care va sta la dispoziția fermierilor 24 de ore din 24, și va rezolva problemele rapid și calitativ. În următoarele zile, voi organiza întâlniri cu mari cumpărători ai produselor moldovenești. Sper foarte mult ca guvernarea din umbră, creată în urma protestelor antiguvernamentale, să fie utilă oamenilor din toate domeniile. Vă asigur că atunci când vom veni la guvernare, vom face tot posibilul pentru ca statul să cumpere în avans producția agricolă a tuturor fermierilor și tot statul să se ocupe de comercializarea acesteia, așa cum ar trebui să fie în mod normal”, a precizat Ilan Șor.

Săptămâna trecută, în urma discuțiilor dintre liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și președintele Comitetului pentru relații internaționale al Dumei de Stat, Leonid Sluțki, Federația Rusă a decis să permită importul produselor fitosanitare pentru fermierii din toate raioanele din Republica Moldova. Inițial, restricțiile au fost anulate doar pentru producătorii agricoli din Orhei.

Inapoi la arhiva noutaților