[ X ]
Ilan Șor: Moldova poate deveni astăzi unul dintre centrele marelui business
16 Decembrie

Republica Moldova are astăzi șansa de a deveni unul dintre centrele marelui business internațional. De această părere este președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a declarat, la emisiunea „Tema” de la „Primul în Moldova”, că țara noastră poate deveni atractivă pentru investitori, grație situației geopolitice.

„În lume sunt astăzi multe corporații transnaționale, care își desfășoară activitatea atât în Vest, cât și în Est. În legătură cu situația de astăzi, dacă ei activează în Est, se confruntă cu probleme în Vest. Dacă se află în Vest, au probleme în Est. Ei au nevoie de „un port” liniștit, în care să se stabilească – jurisdicție, propriile resurse financiare, propriile oficii, așa-numitele puncte de luare a deciziilor. În lume sunt astăzi doar 4-5 astfel de țări. Drept exemplu – Turcia, Emiratele Arabe Unite, Israel. În fiecare dintre acestea sunt însă avantaje și dezavantaje. Dacă Moldova reușește să devină un astfel de stat neutru, care le va putea oferi investitorilor o platformă, să devină acel „port” liniștit, desigur că asta este atractiv pentru investitori”, a explicat Ilan Șor.

El a menționat și avantajele țării noastre pentru atragerea investițiilor.

„Acum, haideți să privim din perspectiva investitorilor. Ei obțin posibilitatea de a-și transfera activele în Republica Moldova, în care există un sistem de impozitare destul de confortabil și care are o amplasare geografică foarte reușită. Ce se cere de la ei? Lor li se cere un credit în mărime ce nu reprezintă nicio problemă pentru dânșii. Ei oricum țin astăzi acești bani în niște bănci și obțin niște dobânzi. Astăzi, nu se știe unde e mai sigur să ții banii – la bancă sau să creditezi statul. Ei înțeleg însă că, dacă statul este gestionat corect, este mult mai sigur să păstreze banii la stat. După asta, statul le cere să investească în proiecte de infrastructură, care aduc anual profit între 15-25 la sută. Banii pe care îi vor obține din aceste investiții oricum sunt mai mari față de dobânzile oferite de băncile occidentale”, a precizat Ilan Șor.

El a subliniat că planul anticriză, pe care l-a prezentat la începutul acestei luni, este un contract de business în urma căruia au de câștigat toate părțile – și statul, și cetățenii, și investitorii. Singura condiție este păstrarea statutului de neutralitate al țării.

Inapoi la arhiva noutaților