[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ilan Șor: Eu nu mai eram în administrația BEM când au fost transferați banii de la BNM
29 Ianuarie

Fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii (BEM), Ilan Șor neagă informațiile potrivit cărora, în timpul activității sale, instituția bancară ar fi primit bani de la Banca Națională a Moldovei (BNM). De asemenea, spune că, datorită mai multor decizii luate de el, situația de la BEM era stabilă și se lucra asupra acoperirii găurilor financiare enorme cauzate de administrațiile anterioare, informează CURENTUL cu referire la partidulsor.md.

Șor, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, a negat afirmațiile lansate de moderator, precum că, la începutul lunii noiembrie 2014, BNM ar fi transferat pe conturile BEM 4,5 miliarde de lei. El a declarat că primii bani de la BNM au venit în luna decembrie 2014, când el fusese înlăturat de la conducerea băncii. Mai mult – a spus el – nimeni nu a solicitat sprijin de la BNM, deoarece situația Băncii era stabilă.

„Niciun leu nu a venit în bancă pe vremea mea și nici nu am rugat pe nimeni nimic. Situația băncii era una bună. Achitam toți banii deponenților. Da, era complicat, dar noi ne descurcam. Nu am spus niciodată că avem nevoie de ajutorul statului. Noi intenționam să ne câștigăm singuri banii, să acoperim găurile făcute de alții. Totul decurgea așa cum trebuie”, a declarat actualul politician.

De asemenea, el a menționat că anume politicienii care în 2014 au decis să transfere aproape 14 miliarde de lei de la BNM unor bănci comerciale sunt cei care au comis cunoscuta devalizare bancară.

Potrivit lui Șor, scopul acestor politicieni a fost de a acoperi găurile făcute tot de ei pe parcursul celor 25 de ani de activitate a BEM. „În bancă era o gaură imensă. Noi am fost nevoiți să o luăm în gestiunea noastră. Am fost nevoit să dau credite la întreprinderile mele ca să acopăr aceste găuri, pentru ca balanța băncii să fie una echilibrată. Brusc statul a decis să lichideze băncile. Această decizie a fost pentru clasa politică. Clasa politică a decis să acopere găurile vechi. Au reușit asta”, a declarat el.

Totodată, a dat asigurări că nici el, nici rudele sale nu au fost beneficiarii devalizării din sectorul bancar, din 2014. „Adevărata devalizare s-a făcut prin așa-numitul credit de urgență de la BNM, garantat de Guvern, pe care nimeni nu îl ceruse. Nu știu unde s-au dus banii din garanția de stat, eu nu controlam acest proces. Acesta era controlat de Banca Națională, Ministerul Finanțelor și toată banda de hoți care m-a tras pe sfoară, cea care a adus Moldovei un prejudiciu de un miliard de dolari”, a precizat Șor.

Fostul președinte al Consiliului de administrație al BEM a mai subliniat că acei care pun presiuni pe instanțele de judecată în dosarul deschis pe numele său, vor cu orice preț să arunce toată vina asupra lui. Și asta pentru a nu răspunde pentru încălcările comise de către aceștia.

De menționat că, la scurt timp după difuzarea emisiunii, Șor a prezentat pe pagina sa de Facebook documente prin care el demonstrează că niciun leu oferit în calitate de ajutor de la stat nu a ajuns pe conturile BEM, Băncii Sociale și Unibank, până la instituirea administrației speciale a instituțiilor financiare.

Отвечая на вопрос Натальи Морарь и в качестве доказательств своих слов о том, что ни один лей из государственной помощи…

Publicată de Ilan Shor pe Joi, 28 ianuarie 2021

Inapoi la arhiva noutaților