Grație proiectului implementat de primarul de Orhei, Ilan Șor, „Moldova e casa mea”, recent, în localitate au revenit alți șapte moldoveni. Oameni au decis să se întoarcă la baștină în urma unui Regulament aprobat de autoritățile locale care pun la dispoziția conaționalilor mai multe facilități, transmite CURENTUL cu referire la orhei.md.
„Astfel, conform Regulamentului aprobat de Consiliul municipal Orhei, cei reveniți în municipiul Orhei beneficiază de următoarele:
dreptul la ajutor financiar unic în mărime de 10 000 lei se achită la cerere în două rate;
compensații pentru cheltuielile de transport urban în raza municipiului Orhei pentru cei reveniți în municipiu și membrii familiilor lor, stabilit în mărime de 100,0 lei lunar per persoană pentru perioada de un an de la data înregistrării repatriatului în Registru;
compensații pentru cheltuielile de achitare a serviciilor comunale, stabilit în mărime de 300 lei lunar per familie pentru perioada noiembrie – martie pentru sezonul toamnă – iarnă imediat următorul datei înregistrării repatriatului în Registru;
facilități fiscale, conform Titlului VI din Regulament;
alte garanții acordate repatriaților și membrilor lor de familie conform Titlului VII din Regulament”, se spune în comunicat.
Proiectul „Casa mea e Moldova” a fost implementat în vederea asigurării securității demografice, economice şi socio-culturale a municipiului Orhei, în scopul redresării consecvente a problemelor demografice.
Datele arată că în perioada octombrie 2017 – octombrie 2018, au depus actele și au obținut Statutul de persoană revenită aproape 50 de locuitori care au revenit de peste hotare în municipiul Orhei. Persoanele care au revenit în Orhei sunt preponderent din Federația Rusă, Italia, Israel.
Recent, sute de moldoveni din diaspora din Italia au semnat proiectul de lege al Partidului „Șor” care vrea să-i aducă acasă. Inițiativa legislativă prevede un șir de compensații, facilități și sprijin pentru cei care decid să revină acasă.
Printre acestea se numără: rambursarea costurilor pentru revenire și pentru transportarea bunurilor personale; scutirea de taxe vamale la importul bunurilor personale și automobilelor; asigurarea cu locuri de muncă sau asistență în căutarea unui serviciu; accesul la programul „Locuințe sociale” și împrumuturi preferențiale pentru construcții; stimulări fiscale.
„De asemenea, moldovenii care vor reveni în țară și membrii familiile lor, care nu vor avea venituri, vor primi în primele șase luni îndemnizații lunare – venituri garantate a câte 500 de euro.
Totodată, fiecare membru al familiei care se va întoarce acasă va primi o îndemnizație unică în valoare de 3 salarii minime garantate pe economie pentru persoanele care au atins vârsta de 18 ani și în valoare de 1 salariu minim garantat pe economie pentru minori”, se mai menționează în comunicat.
Potrivit calculelor experților, doar în primele șase luni după întoarcere, fiecare persoană va primi de la stat aproximativ 5.000 de euro în calitate de sprijin direct și indirect, sub formă de ajutor financiar, beneficii, scutiri de impozite, etc.
Cristina Pendea