Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, acuză guvernarea PAS de lipsă de transparență privind subiectul gazelor și cere autorităților să facă publice detaliile contractului semnat dintre Guvern și Gazprom. Într-o adresare video publicată pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor a întrebat dacă autoritățile au vreun plan de suport pentru populație, în condițiile în care facturile pentru căldură vor crește de cel puțin două ori și jumătate, din decembrie, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat de presă.
„După ce PAS a criticat toate guvernările de până acum pentru lipsă de transparență, astăzi, guvernarea se dovedește a fi cea mai lipsită de transparență dintre toate. Adică lipsa de transparență a altora este ceva rău, iar când vine vorba de ei nu e nicio problemă și totul e super? Cerem să fiți responsabili și să faceți publice detaliile contractului semnat dintre Republica Moldova și Gazprom. Cetățenii moldoveni au dreptul și trebuie să știe care sunt condițiile acestui contract și la ce s-a angajat guvernarea în numele lor”, a declarat Ilan Șor.
Șor a amintit că, până astăzi, nu a fost oferit niciun plan de susținere a populației. Mai mult, el a acuzat majoritatea PAS din Parlament că a respins de două ori proiectul Partidului „ȘOR” de compensare a diferenței de tarif pentru populație.
„Cu toții știm că prețul de achiziție a crescut de 2,5 ori și asta va duce la majorarea tarifului, o creștere bruscă a tarifului, iar oamenii vor simți această creștere deja în luna decembrie. Cu toate acestea, ați respins în repetate rânduri proiectul Partidului „ȘOR” de compensare a diferenței de tarif pentru populație. Și acum am o întrebare: aveți pregătit un plan concret despre cum vor putea supraviețui oamenii, în condițiile în care tariful pentru căldură va fi de 2,5 ori mai mare? Cerem să prezentați, așadar, planul pe care îl are guvernarea în acest sens”, a mai adăugat Șor.
Ilan Șor a criticat și modul în care s-au dus negocierile cu Gazprom.
„Și încă ceva. M-a amuzat un aspect al negocierilor Moldovei cu Gazprom. Cu Andrei Spânu e în regulă, el reprezintă ministerul de resort, dar ce căuta acolo Ceban de la Moldova Gaz, care este o extensie a Gazprom în Republica Moldova? Cum putea el să reprezinte interesele cetățenilor moldoveni și să vorbească în numele lor? E exact ca și cum deputații din opoziție l-ar delega pe Igor Grosu să negocieze în numele lor cu Maia Sandu. Nu-i așa că e ridicol?”