[ X ]
IGSU în vizită de lucru în România. Se va familiariza cu un nou sistem de avertizare a populației
17 August

Conducerea IGSU al MAI întreprinde o vizită de lucru în cadrul la IGSU din România, transmite CURENTUL.

Scopul întrunirii generalului-maior Mihail Harabagiu cu factorii de decizie este perspectiva introducerii unui sistem nou de avertizare a populației în caz de situații excepționale. Un sistem similar începe să funcționeze în România, care permite transmiterea mesajelor gratuite de tip Cell Broadcast prin rețelele mobile destinate avertizării populației în diferite situații de risc. Deținătorii telefoanelor mobile sunt alertați despre fenomene meteo extreme, inundații, incendii, atac terorist sau despre alte situații care pun în pericol viața cetățenilor.

Sisteme similare de informare a populației funcționează în SUA, Japonia, Olanda și Israel, iar eficiența acestuia a fost argumentată prin prevenirea riscurilor în situații excepționale.

Testările sistemul RO-Alert în România au început din luna iunie 2018.

Vizita de familiarizarea a conducerii IGSU va oferi mai multe informații despre elementele de bază și mecanismele tehnice pentru crearea unei astfel de platforme în Republica Moldova. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al țării noastre s-a familiarizat cu experiența Europeană a țărilor Lituania și Cehia. Odată cu implementarea sistemului de avertizare acesta va putea fi folosit în diverse situații de risc, iar populația ar putea reacționa pentru prevenirea consecințelor. La moment, în țara noastră sistemul de înștiințare a populației în caz de situații excepționale activează prin intermediul sirenelor stradale.

Astăzi , Mihai Harabagiu s-a întâlnit cu Secretarul de stat al României, Raed Arafat. Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD. Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea   platformei dar și asistența în gestionarea acesteia. În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri. Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.

Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării  în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier. Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele  dezvoltării proiectului.

Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu  dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților