La sediul IGSU a avut loc ședința de evaluare a activității instituției pentru anul 2020. La activitate a participat ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, secretarul de stat Mariana Grama, conducerea Inspectoratului, dar și șefii subdiviziunilor IGSU, transmite CURENTUL.
În cadrul ședinței au fost puse în discuție realizările instituției, obiectivele de viitor, dar și proiectele care urmează a fi înfăptuite. Fiind analizate situațiile excepționale care s-au produs pe teritoriul Republicii Moldova, în anul 2020 s-a constatat că numărul acestora s-a majorat cu 14 % în comparație cu anul 2019. Prejudiciile materiale au fost generate de secetă și înghețuri, ploi torențiale cu grindină și alte cataclisme.
Potrivit IGSU în anul 2020 în țara noastră s-au produs 1758 de incendii soldate cu decesul a 115 persoane, inclusiv 4 copii, iar 33 de persoane au fost traumatizate. Datorită intervenție prompte a efectivului, de la incendii au fost salvate 302 persoane. În vederea reacționării operative la situații de urgență pe parcursul anului 2020 au fost efectuate 20422 de misiuni.
Tot în această perioadă angajații SMURD au realizat 79 de intervenții, iar salvatorii au avut 61 misiuni de descarcerare în urma accidentelor de circulație. Anul 2020 a fost caracterizat și cu mai multe intervenții la arderile de vegetație uscată, fiind înregistrate 9525 de cazuri.
Pe parcursul anului 2020, posturile teritoriale de salvatori și pompieri au efectuat 1309 intervenții, comparativ cu 782 realizate în anul 2019. Efectuarea acestor misiuni de către posturile teritoriale în comun cu subunitățile IGSU au înregistrat o creștere semnificativă, fapt prin care se argumentează necesitatea lor.
Pe parcursul perioadei de referință IGSU a realizat mai multe campanii de informare a societății privind reducerea riscurilor, iar la Școala Securității din cadrul instituției au fost pregătiți în domeniul bazelor securității vieții 794 de elevi din instituțiile de învățământ din țară.
Angajații IGSU au efectuat acțiuni de prevenire a situațiilor excepționale în 83 424 case de locuit fiind instruite în domeniul preîntâmpinării situațiilor excepționale 341 070 persoane.
În anul 2020 IGSU a colaborat cu partenerii străini fiind posibilă recepționarea loturilor de echipamente necesare intervențiilor în situații de risc. Printre cele mai importante acțiuni în domeniu a fost cooperarea cu Comandamentul Forțelor Armate SUA în Europa, colaborarea cu partenerii din Austria, Estonia dar și Qatar.
În anul 2021 IGSU va lucra pentru menținerea capacității de intervenție în situații de risc, crearea noilor posturi teritoriale de salvatori și pompieri, îmbunătățirea acțiunilor de prevenire a situațiilor excepționale, dar și consolidarea capacităților de instruire în domeniul protecției civile și managementului dezastrelor.
În cadrul ședinței, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu a mulțumit efectivul IGSU pentru dedicație și devotament în realizarea atribuțiilor de serviciu într-un an complicat plin de provocări și încercări. Mai mult, ministrul a specificat și implicarea angajaților Inspectoratului în lupta cu pandemia, dar și în alte misiuni pentru salvarea vieților omenești. Oficialul a asigurat efectivul IGSU de sprijin și susținere și i-a îndemnat pe salvatori și pompieri să continue și pe viitor să muncească cu dedicație pentru siguranța cetățenilor.
Cristina Parfeni