[ X ]
[ X ]
[ X ]
IGP gazda unei Reuniuni a Asociației Șefilor de Poliție pentru Europa de Sud Est. La Chișinău au fost organizate ședințe tematice
13 Decembrie

Inspectoratul General al Poliției a fost gazda celei de-a doua Reuniuni Generale a Asociației Șefilor de Poliție pentru Europa de Sud-Est (SEPCA), transmite CURENTUL.

La evenimentul de rang internațional s-au asociat plenar delegații din statele membre SEPCA: Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Republica Srpska, precum și reprezentanți ai partenerilor strategici: Oficiul Federal al Poliției Criminale din Austria, Europol, Italia și Statele Unite ale Americii.

La deschiderea evenimentului, șeful Inspectoratului General al Poliției, Vadim Cojocaru a menționat despre importanța conjugării eforturilor comune și realizării angajamentelor colective menite să prevină și să contracareze criminalitatea organizată transfrontalieră, precum și actualele amenințări și provocări la adresa securității regionale.

O atenție deosebită a fost acordată prezentării și aprobării Raportului de evaluare a amenințărilor SEPCA 2019, versiunea publică și cea confidențială, definitivarea căruia a constituit o prioritate fundamentală pentru anul curent, derivată din angajamentele asumate de Republica Moldova în contextul deținerii președinției SEPCA.

În cadrul întrunirii, Șefii de Poliție au abordat perspectivele de viitor privind stabilirea unui parteneriat de cooperare cu PCC SEE (Convenția Cooperare Polițienească pentru Europa de Sud-Est), precum și alte priorități de dezvoltare.

La închiderea oficială a Reuniunii Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu a subliniat importanța dezvoltării parteneriatelor de cooperare între instituțiile polițienești, în special promovarea unei platforme de discuții între șefii de poliție, menite să asigure schimbul de bune practici și abordări orientate spre liniștea și securitatea cetățenilor.

Pe parcursul Președinției, Inspectoratul General al Poliției a organizat la Chișinău ședințe tematice de lucru cu experții statelor membre SEPCA, precum și două reuniuni a șefilor de poliție.

Menționăm că Inspectoratul General al Poliției a beneficiat, pe durata mandatului, de suportul și asistența financiară plenară a Oficiului Federal al Poliției Criminale din Austria și expertiza Europol.

Reiterăm că, SEPCA este o inițiativă de cooperare regională a Șefilor de Poliție, care urmărește promovarea acțiunilor strategice și operaționale menite să prevină și să contracareze amenințările fenomenului criminalității organizate la nivel regional.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților