[ X ]
[ X ]
[ X ]
IGP a prezentat raportul de activitate pentru anul 2016 și prioritățile pentru 2017
31 Ianuarie

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Alexandru Pînzari, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2016 al instituției pe care o gestionează și prioritățile pentru anul 2017, transmite CURENTUL.

Alexandru Pînzari a menționat că pe parcursul anului colaboratorii de poliție s-au confruntat cu mai multe încercări, dar s-au realizat mai multe activități.

„În luna mai 2016 a fost aprobată Strategia de Dezvoltare a Poliţiei pentru anii 2016-2020 care care urmăresc dezvoltarea, eficientizarea și modernizarea poliției.

O deosebită importanță a fost acordată implementării acțiunilor pentru anii 2015-2016 prevăzute de suportul bugetar acordat de UE pentru programul de liberalizare a regimului de vize.

În 2016, a fost lansat procesul de pilotare a elementelor activității de poliție comunitară, care va permite adaptarea acestui concept la necesitățile societății moldovenești.

În același timp, procesul de eficientizare a activității poliției a continuat, astfel datorită suportului Delegației Uniunii Europene, țărilor membre ale UE și Statelor Unite, în anul 2016, au fost achiziționate 59 unități de transport, inclusiv 8 laboratoare criminalistice mobile, echipamente și dispozitive moderne pentru investigarea crimelor, dar și aplicații informatice utilizate în activitatea poliției.

Resursele umane reprezintă cel mai de preț capital al sistemului polițienesc, fluctuația înaltă de personal are un impact negativ asupra activității poliției, iar condițiile de muncă, sistemul de recrutare și remunerare necorespunzătoare cerințelor profesiei fac această profesie neatractivă.  Astfel, una din prioritățile poliției pentru anul 2017 va fi consolidarea componentei de resurse umane.

În anul 2016 pe teritoriul țării au fost înregistrate 38856 infracțiuni , cu 6% mai mult față de anul precedent, 57% revenind infracțiunilor patrimoniale. O treime din numărul infracțiunilor (35%) au fost comise în municipiul Chișinău.

Pe de altă parte, Poliția întreprinde o serie de măsuri de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, măsuri speciale de investigații, campanii și activități de informare, inclusiv prin plasarea spoturilor publicitare în transportul public. Suntem hotărâți să redăm sentimentul de securitate cetățenilor.

La capitolul siguranței rutiere, în ultimii cinci ani, se atestă o descreștere de 13% a numărului de accidente rutiere, cauzele principale ale acestora fiind: neadaptarea vitezei la condițiile meteo, neacordarea priorității altor vehicule și neacordarea priorității pietonilor.

În perioada de referință, Poliția a fost desfășurat 17 campanii de informare și sensibilizarea a opiniei publice, inclusiv au avut loc multiple activități de informare, educare și responsabilizare a cetățenilor, acestea fiind una din prioritățile poliției. Educarea simțului de responsabilitate civică trebuie să înceapă din copilărie, cu implicarea întregii societăți: părinților, profesorilor, etc.”, a spus Alexandru Pînzari.

De asemenea, șeful IGP a trasat obiectivele pentru 2017:

„Pentru anul 2017,  Poliția Națională consideră importantă realizarea și consolidarea următoarelor obiective:

–       implementarea conceptelor moderne în activitatea instituției, cum ar fi: management bazat pe un sistem informațional modern, conceptul de performanță egală a poliției care presupune implementarea unor  proceduri operaționale standard la nivel național, precum și  implementarea și promovarea conceptului de activitate polițienească comunitară. Astfel, în 2017 sunt preconizate modernizarea a cel puțin 10 sectoare de poliției conform standardelor agreate cu partenerii de dezvoltare.

–        ridicarea eficienței activității poliției prin: îmbunătățirea capacităților de reacționare operativă la nivel național, implementarea unor măsuri de reorganizare instituțională în domeniul asigurării ordinii publice, inclusiv reorganizarea unor structuri polițienești la nivel regional în vederea asigurării suportului operativ necesar.

Ne propunem să reducem timpul de reacționare la apelurile parvenite la numărul 902, prin crearea unui registru electronic unde vor fi înregistrate și monitorizate toate sesizările, pe tot parcursul, până la soluționarea acestora.

–     consolidarea autorității și imaginii poliției în societate vor fi  pe agenda poliției naționale pe parcursul anului 2017. Acest obiectiv poate fi realizat prin implementarea unor măsuri complexe ce presupun: ajustarea cadrului legal și procedurilor interne de lucru, informarea cetățenilor cu privire la statutul și competențele poliției și asigurarea transparenței în activitatea poliției”, a spus Alexandru Pînzari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților