Igor Şarov, fost ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, este noul rector al Universităţii de Stat din Moldova, conform rezultatelor turului doi al alegerilor, desfăşurat pe 16 decembrie 2020. Rectorul ales a oferit un interviu pentru revista studenţească „VoxUSM” şi a vorbit despre primii paşi pe care o să-i facă în rol de rector, priorităţi, dar şi despre problemele cu care se confruntă instituția, informează CURENTUL.
„Pentru moment, sunt în calitate de rector ales, care însă nu a fost confirmat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, dar din momentul când voi fi confirmat, primii paşi rezidă din programul meu, care a fost lansat în cadrul alegerilor în funcţia de rector al USM. Sunt un om care nu bifează activităţile şi programul nu este pentru a fi maculatură, dar este, în opinia mea, unul realist şi vizează problemele cu care se confruntă universitatea. După părerea mea, universitatea se confruntă cu probleme majore legate de proprietăţi, buget şi comunicare. Nu în ultimul rând, sau poate chiar în primul rând, vorbim despre studenţi, principalii beneficiar, de aceea când vorbim despre asigurarea condiţiilor minime pentru ei, aceasta este una din priorităţile mele principale”, a spus Igor Şarov, în revista VoxUSM.
Pe lângă aceasta, rectorul ales al USM s-a referit la problemele cu care se confruntă universitatea.
„Toţi cunoaştem starea în care se află căminele Universităţii de Stat din Moldova, avem, pe de-o parte, căminele care sunt renovate, campusul de la Gheorghe Caşu, pe de altă parte, căminele de la strada Tighina (trei cămine) şi căminul 19, care se află într-o situaţie deplorabilă. Varianta ideală pe care o propun este câte un cămin pe an să fie restabilit. A doua problemă – digitalizarea; în comparație cu alte universităţi, situaţia de la USM este una gravă, nu zic de lipsa wi-fi-ului în incinta campusului universitar central sau în toate blocurile, nu vorbesc despre lipsa de computere, vorbesc despre faptul că nu a fost niciun proiect înaintat, ca să existe un concept foarte clar asupra problemelor legate de digitalizare. E un proces mult mai complex, ţine nu numai de lipsa de computere şi de Wi-Fi, dar şi de procesul de digitalizare în general la universitate. Asistăm la un fenomen de birocratizare, care este caracteristic nu numai universităţii de Stat din Moldova, ne dorim să implementăm o mentalitate în totalitate nouă, pe care o să încercăm să o adoptăm din primii paşi. La compartimentul legat de ştiinţă, mi-aş dori foarte mult să nu fie contrapuse cele două lumi: lumea didacticii şi lumea ştiinţei. Comanda de stat, în baza căreia USM, ca şi alte universităţi din Moldova, primeşte bani de la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din RM, trebuie să devină una din priorităţile noastre, iar îmbunătăţirea acesteia este unul dintre obiectivele mele principale”, a spus Igor Şarov.
La fel, a menționat: „trebuie să îndeplinim comanda de stat, pentru că ştiţi, anul trecut, în luna august, am avut o insuficienţă de 2349 de profesori în R. M. şi, începând cu anul trecut, tendinţa celor care vin în şcoală este într-o creştere. Pentru prima dată în istorie ne-am oprit la punctul de 230 de profesori în 2018, iar în 2019 am avut o creştere de până la 290 de persoane şi sper că sunt şi anumite tendinţe legate de posibilităţile care se oferă, fie că este legat de prima casă, care oferă posibilitatea să achiţi în jumătate preţul unui apartament, fie că este legat de indemnizaţia tânărului specialist, de 120 mii le, fie că este legat de micşorarea normei didactice, de la 18 la 14 ore, fie de alte oportunităţi de indemnizaţie de 2000 de lei pentru materiale didactice”.
De asemenea, Igor Şarov a dezvăluit că în perioada următoare se va beneficia de un credit din partea Băncii Mondiale în valoare de 35 mii de dolari, pentru modernizarea învăţământului superior din Moldova. „Eu sper că, într-o competiţie pentru resursele financiare din cadrul acestui proiect, noi vom putea să ne modernizăm atât infrastructură noastră, cât şi proiectele pe viitor”, a precizat el.
Amintim că, turul doi al concursului s-a desfășurat între Igor Șarov, fost ministru al Educaţiei, şi Florentin Paladi, decanul Facultății de Fizică și Inginerie din cadrul USM. Şarov a devenit învingător.
Cristina Tomac