[ X ]
Igor Roșca: Anul 2022 trebuie să devină şi un an în care relaţia dintre stat şi mediul de afaceri să treacă la un alt nivel
23 Noiembrie

Omul de afaceri, Igor Roșca, directorul general al companiei „Rogob”, în cea mai nouă postare de pe blogul său – „Marea provocare a anului 2022”, a notat că a citit cu mare atenţie proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, „deoarece nu este un secret că, urmare a pandemiei de COVID-19, dar şi a crizei economice provocate de aceasta, 2022 se anunţă a fi un an destul de dificil”, informează CURENTUL.

„Iar pentru noi, oamenii de afaceri, acest an va însemna o dublă provocare: pe de o parte va trebui să facem tot posibilul nu doar pentru a menţine locurile de muncă şi ritmul de dezvoltare, dar şi de a încerca să avansăm pe noi trepte în business, iar pe de altă parte, să fim parteneri de nădejde ai Guvernului în ceea ce ţine de suplinirea bugetului, astfel încât statul să poată face faţă misiunii deloc uşoare pe care o are în faţă,

Părerea mea personală este că cea mai mare provocare a anului 2022 va fi acoperirea enormului deficit bugetar – 15,1 miliarde lei. Un astfel de deficit nu a mai existat în istoria Republicii Moldova! O parte din acest deficit urmează să fie acoperit din surse externe (împrumuturi şi mijloace destinate implementării diverselor proiecte), iar o altă parte – din surse interne (preponderent e vorba de mijloace ce vor proveni din vânzarea hârtiilor de valoare de stat, dar şi a patrimoniului public)”, a declarat el.

Potrivit spuselor lui Roșca, s-ar părea că, având fixate surse de acoperire a deficitului bugetar, nu ar trebui să ne facem mari griji.

„Însă, aceasta e doar o aparenţă. Spre exemplu, nu există nici o certitudine că statul va obţine mijloacele scontate de pe urma vânzării unor întreprinderi de stat. În ultimii ani nu o dată importante întreprinderi de stat au fost scoase la vânzare, dar fără succes. Şi aici nu e vorba doar de atractivitatea sau neatractivitatea respectivelor întreprinderi, ci şi de faptul că, în condiţii de criză, potenţialii investitori nu prea se grăbesc să dezlege punga.

Un alt exemplu – împrumuturile şi programele externe. Da, este adevărat că actuala guvernare se bucură de un larg sprijin din partea occidentalilor şi nu ar trebui să întâmpine careva dificultăţi la contractarea creditelor sau la obţinerea surselor de finanţare pentru diverse programe. Dar nu trebuie neglijate nici tendinţele economice din importante ţări ale Uniunii Europene, cum ar fi, spre exemplu, Germania sau tendinţele cu care se confruntă economia SUA. Nu este exclus că, aşa cum s-a mai întâmplat anterior, indiferent de simpatia cu care tratează actuala guvernare a Republicii Moldova, partenerii externi să-şi mai revadă unele poziţii”, a explicat businessmanul.

De aceea – a subliniat Igor Roșca – pentru a fi sigură că va face faţă enormului deficit bugetar, actuala guvernare trebuie să mizeze nu doar pe vânzarea patrimoniului de stat, a HVS sau pe suportul partenerilor externi, ci şi pe posibilele alternative.

„Iar prima şi cea mai potrivită alternativă este suportul mediului de afaceri autohton. Părerea mea este că, de rând cu adoptarea politicii bugetar-fiscale, dar şi a bugetului de stat, guvernarea trebuie de pe acum să gândească ample programe şi acţiuni ce ar fi benefice dezvoltării mediului de afaceri. Or, cu cât mai mult se va dezvolta mediul de afaceri, cu atât mai multe impozite vor veni în bugetul de stat şi vor apărea inclusiv alternative pentru finanţarea deficitului bugetar. Cu alte cuvinte, anul 2022 trebuie să devină şi un an în care relaţia dintre stat şi mediul de afaceri să treacă la un alt nivel – mult mai calitativ şi care ar genera mult mai multă eficienţă pentru Republica Moldova, pentru cetăţeni”, a conchis omul de afaceri.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților