[ X ]
Igor Munteanu: Vom lua primarii aleși pe listele CUB sub aripile liberalilor europeni
21 Noiembrie

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a anunțat în cadrul briefingului post-electoral de astăzi că toți primarii aleși în cele 2 tururi de scrutin pe listele CUB, dar și alți primari independenți cu viziuni europene vor primi asistență tehnică și expertiză pentru a-și onora exemplar obiectivele trasate în fața alegătorilor.

„Suntem cei mai interesați ca noile autorități alese în acest scrutin să demonstreze capabilități sporite și angajament european. Săptămâna viitoare voi fi la Bruxelles unde mă voi întâlni în cadrul grupului politic Renew Europe cu parlamentari din familia liberalilor europeni ALDE/RENEW, voi vizita Comitetul Regiunilor și alte agenții europene, care pun la dispoziția primarilor noștri și a altor primari, care vor dori să se asocieze platformei pe care o vom numi „Acțiunea Liberală pentru Moldova”, resurse și contacte vitale pentru dezvoltarea accelerată a localităților din Republica Moldova. Oamenii vor mai puțină vorbăraie și mai multe fapte, și asta trebuie să reiasă din acest exercițiu electoral al lunii noiembrie. Mesajul meu, în calitate de Președinte CUB este următorul – vom fi alături de voi și vom oferi toată asistența necesară de care aveți nevoie pentru a vă îndeplini atribuțiile de aleși locali europeni”, a spus liderul CUB.

Totodată, Igor Munteanu a menționat că CUB a câștigat primii săi primari în 2023 în rezultatul unei lupte inegale și plină de derapaje. „A fost un exercițiu complicat, dar bucuria mea este că avem primarii noștri trecuți printr-o experiență comună împreună cu echipele CUB. Îi felicităm cu multă bucurie pe Dna Eleonora Șaran, care a obținut o victorie excelentă duminică, 19 noiembrie, la conducerea primăriei orașului Durlești, al 7 ca mărime oraș din Republica Moldova. Îl felicităm cu prilejul victoriei obținute la Ungheni pe Dl Vitalie Vrabie, candidat independent, pe care am decis să-l susținem plenar pentru a readuce legalitate în administrarea Municipiului Ungheni, al 5 oraș ca importanță în Republica Moldova. Împreună cu el vom reconecta Municipiul Ungheni la marile programe și fonduri de modernizare și dezvoltare urbană pentru acest oraș minunat, cât mai profund integrat în spațiul european și cel românesc.

De asemenea, președintele CUB nu a ezitat să acuze derapajele și ilegalitățile comise în acest scrutin sub privirile nepăsătoare sau complice ale autorității electorale, menționând în această privință tipărirea materialelor electorale PAS înainte de data indicată de CEC pentru deschiderea contului electoral, utilizarea largă a resurselor administrative, a miniștrilor, autorităților desconcentrate, a infrastructurii guvernului și propagandei controlate de putere contrar tuturor standardelor și normelor prevăzute de Codul Electoral și recomandările OSCE/ODIHR pentru Republica Moldova.

„Trebuie să recunoaștem că aceste alegeri au fost viciate de cele mai grave derapaje din anul 2018 încoace. Ilegalitățile au curs gârlă și au inclus sute de cazuri fixate de observatorii locali și internaționali, la care CEC nu a catidicsit să facă nimic. De la finanțări ilicite la miniștri nedegrevați, înhăitați în campanii neraportate, de la atacuri furibunde la persoană la crearea unui sistem vicios al unui stat-partid. Este nedemocratic și profund european acest stil de guvernare! Nu știu cum se privesc în oglindă liderii PAS, dar asta compromite total sistemul democratic și valorile pe care aceștia le pretind. Guvernul a făcut neîncetat, zilnic, campanie în favoarea PAS, violând standarde europene fundamentale care cer statelor să-și păstreze neutralitatea în alegeri. Comisia Electorală Centrală (CEC) a tolerat tacit dezmățul și a sabotat legea în temeiul căreia ea ar trebui să fi reacționat în mod proporțional încălcărilor stabilite. Între timp, autoritățile care ar fi trebuit să contracareze finanțările ilicite ale unor grupuri afiliate grupului Șor au reacționat din nou fie cu întârziere, fie în mod disproporționat. Presupunem că fiind ocupate să ”vâneze” partidele pro-europene de opoziție, acestea s-au mulțumit să fie simple ”șurubașe” de control în apanajul resurselor administrative folosite de PAS, care s-a străduit să conserve o putere pe care nu o are și să apere o legitimitate pe care nu o mai poate pretinde”, a spus președintele Munteanu.

Referindu-se la decizia PAS de a conserva raioanele înainte de alegerile locale, Președintele CUB a subliniat că ultimele modificări operate în lunile de vară au preluat competențe substanțiale ale raioanelor pe domeniul educației, protecției sociale și sănătății și, practic, raioanele ar putea fi numite cu multă greutate ca fiind autorități publice locale autonome. În lipsa autonomiei, raioanele sunt simple cutii de rezonanță ale guvernului central, fiind încălcate prevederile centrale ale Cartei Exercițiul Autonom al puterilor locale, ratificate în 2006 de Republica Moldova. În aceste condiții și pentru că dacă nu vor mai avea competențe autonome, raioanele în mod inevitabil se vor ocupa de ceea ce știu ele cel mai bine – să preseze politic primarii și să-și împartă privilegiile, CUB cere luarea unor decizii la nivel central în privința optimizării structurii administrativ-teritoriale a țării și lichidarea actualelor raioane.

„În ultimii 2 ani, cetățenii au văzut cât de mult le place guvernanților să se folosească de CSE (Comisia Situație Excepțională) ori de câte ori au avut nevoi urgente. Azi, acest CSE ar trebui să facă măcar un serviciu real așteptat de cetățenii Republicii Moldova – lichidați actualele raioane, transferând atribuțiile rămase acestora celor mai importante orașe și municipalități din aceste teritorii. Decizia ar fi economic justificată și oportună, după cum am demonstrat acest lucru prin studii susținute de CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova), iar această decizie ar urma aplicarea principiului subsidiarității, un principiu care stă la baza câtorva dintre tratatele fondatoare ale Uniunii Europene. Să fim europeni și în raport cu aceste raioane învechite și lipsite de relevanță administrativă”, a adăugat președintele CUB.

Comentând declarațiile liderilor PAS de a oferi acces la fondurile europene doar ”primarilor europeni”, Igor Munteanu a catalogat logica partidului de guvernare ca una eronată și imorală, care  instigă la discriminare și sciziune internă, și care nu ar trebui să fie tolerată nici de către cetățeni, și nici de partenerii de dezvoltare.

„Statul trebuie să se asigure că TOATĂ populația este angajată pe drumul de aderare la UE. Toți trebuie să vadă beneficiile acestei integrări cuprinzătoare. Nu poți lăsa nici-o localitate, nici-un raion sau o regiune dincolo de interesele naționale doar pentru că nu-ți place culoarea politică sau ochii unui primar. Dacă ar fi mers pe această logică UE, atunci nu ar fi trebuit să finanțeze localitățile din Găgăuzia și nu ar fi fost susținute zeci de proiecte prin care cetățenilor noștri de pe malul stâng al Nistrului li s-au creat condiții să dezvolte afaceri ori să obțină tratament sau acces la servicii medicale, iar faptul că Uniunea Europeană a mers pe altă cale înseamnă, elementar, că asemenea discurs nu trebuie să fie tolerat din partea unor oficiali ai statului”, a punctat Igor Munteanu.

Spre final, președintele CUB a cerut mai mult deschidere din partea guvernului și a partenerilor externi pentru a crea condiții pentru dialog sincer cu toate partidele pro-europene asupra procesului și deciziilor, care vor fi luate pe parcursul următoarelor câteva luni și la care trebuie să participe toți actorii politici responsabili.

„Singurul element care generează reziliență și legitimitate procesului de aderare la UE este ideea de unitate națională și această idee nu poate fi monopolul atribuit puterii aflate la guvernare. Este imoral să crezi că poți fi european gândind altfel. Noi cerem cât mai multă deschidere și responsabilitate, atât”, a conchis președintele Munteanu.

Din 28 mai, 2023, CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare) face parte cu drepturi depline în partidul RENEW/ALDE, al 3 grup ca mărime în Parlamentul European. În anul 2024 vor avea loc alegeri europarlamentare.

Inapoi la arhiva noutaților