Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, afirmă că sancțiunile UE împotriva unor politicieni moldoveni, Ceban, Tarlev și Morari, amplifica polarizarea și votul antisistem în ajun electoral.
„Qui prodest? Experiența altor țări arată că aceste măsuri restrictive pot dărui 5-10% în plus votului protestatar. Este adevărat ca pot aduce și stimulente printre cei care preferă clarificări principiale, mai ales printre cei care nu suferă cameleonismul în politică. Să zicem 4-5% în mediul urban și aproximativ -3% rural. În politică nuanțele sunt necesare, iar proporționalitatea și adecvarea sunt o artă. Presupunem ca măsurile aplicate de UE au la bază niște temeiuri solide, altminteri ele pot lovi UE ca un bumerang. Despre Gudilin, Grakh și alți consultanți pentru Ceban et Co. știm de mult timp, dar asta nu-l împiedica pe primar să se plimbe prin toată UE și să sorbeasca serbeturi diplomatice. Ce s-a schimbat între timp? Cine a avut nevoie de ajutor în plin proces electoral? Este măsura UE proporțională? Este ea singura cale de a recalibra drumul spre inimile alegătorilor? De ce trei și nu 5 sau 10? Unde se oprește numărătoarea și la cine? Noi, la CUB, am blamat cameleonismul politic și l-am înfierat, dar aș vrea ca respectarea statului de drept și a principiilor democratice, inclusiv dreptul la participare politică și la un proces echitabil, conform convențiilor europene privind drepturile omului, să primeze peste orice alte calcule electorale”, a menționat politicianul.
Liderul CUB a spus că i se pare evident ca alegerile nu se câștigă din oficiu, iar orice ingerințe străine în procesele electorale, indiferent de sursă, ca mijloc de exploatare politică a sancțiunilor, depășește în acest moment lista beneficiilor imediate sau anticipate, pentru ca legea “greblei” nu a fost anulată de nimeni.
„Pentru a menține încrederea publicului în asemenea intervenții prin sancțiuni, este esențial ca deciziile UE să fie transparente, bine argumentate și să respecte drepturile fundamentale. Evitarea percepției de abuz politic și apărarea confidentei în procesul democratic, așa cum susține și Comisia de la Veneția, este un factor mai puternic ca legitimitate decât tentația pedepsirii. Orice abuz sau percepție de partizanat extern în favoarea unui actor politic (favorizat) riscă să afecteze profund coerența procesului electoral în RM și să alimenteze un val de narative anti-occidentale, greu de gestionat în următorii ani.
Deci, stimați prieteni, nu alungați muștele cu paloșul deasupra capului, chiar dacă nu vă place eposul românesc. Dar mai vine și logosul, și patosul, și etosul, despre care nu uitam”, a mai spus politicianul.