[ X ]
Igor Munteanu propune aplicarea amenzilor pentru neexecutarea Hotărârilor Curții Constituționale
25 Iunie

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, deputatul Igor Munteanu, propune introducerea unor sancțiuni pentru neexecutarea Hotărârilor Curții Constituționale, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Munteanu a menționat că, prin lege, Hotărârile Curții Constituționale trebuie executate și, în acest context, s-a referit la unele decizii, care nu au fost puse în executare.

„Hotărârea din 05.12.2013 privind interpretarea art. 13, în care a fost stabilită limba oficială de stat – limba română. Curtea a stabilit că interpretarea dată comportă caracter oficial și obligatoriu. Hotărârea CC se interpretează printr-un text constituțional obligatoriu pentru orice entitate. În continuare există multe autorități și persoane de demnitate publică care contestă această normă.

O altă Hotărâre, din 29.10.2019, care prevede asumarea răspunderii Guvernului pentru un teren atribuit prin lege ZEL „Bălți”. După intrarea în vigoare, anumiți demnitari au pus piedici la îndeplinirea deciziei.

De asemenea, Hotărârea din 17.10.2017 pe cazul interpretării privind neîndeplinirea obligațiunilor constituționale de Președintele R. Moldova. Curtea a stabilit că Președintele statului nu este omnipotent, poartă răspundere de îndeplinirea cu bună credință a obligațiunilor. Neexecutarea unei Hotărâri a CC constituie o încălcare gravă a Constituției. CC a intervenit prin mecanism de suspendare pe cauză. Acest mecanism este unul incomplet încât nu există sancțiuni expres prevăzute de Lege pentru a respecta Constituția. Proiectul înregistrat în Parlament vizează modificări la Codul penal și Codul jurisdicției Constituționale în vederea stabilirii răspunderii neexecutării intenționate a Hotărârilor și avizelor CC. Propun amenzi de la 650 la 850 u.c.sau muncă neremunerată în folosul comunității 180 sau 240 de zile sau închisoare de până la 3 ani”, a menționat Igor Munteanu.

De asemenea, deputatul a înregistrat o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea art. 98, al. 1 în ceea ce privește desemnarea candidatului la funcția de Premier. „Interpretarea CC este necesară pentru a răspunde la următoarele întrebări: Are șeful statului drept de a desemna orice candidat la funcția de Prim-ministru fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară în procesul consultărilor îi propune să desemneze un candidat concret? Este obligat șeful statului să desemneze candidatul majorității parlamentare în funcția de prim-ministru propus în timpul consultărilor fracțiunilor parlamentare? Dacă șeful statului refuză să desemneze candidatul agreat de majoritatea parlamentară, poate fi constatată starea de incompatibilitate temporară a președintelui de a-și exercita funcția? În situația constatată de incompatibilitate temporară a Președintelui R. Moldova de a-și exercita funcția, este obligată persoana care asigură interimatul funcției să desemneze candidatul la funcția de Prim-ministru agreat de majoritatea parlamentară sau să desemneze un alt candidat?”, a mai spus Igor Munteanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților