[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Munteanu: „Oricine se face vinovat de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău vor fi trași la răspundere”
23 August

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, a făcut, astăzi, câteva declarații privind noii proprietari ai Aeroportului Internațional Chișinău, transmite CURENTUL.

În cadrul briefing de presă, Igor Munteanu a spus că în urma analizei Comisiei, „au fost depistate elementele ce indicau asupra unor grave încălcări de legislație privind privatizările, concesionările și parteneriat public privat prin reducerea listei de participanți pentru două entități din Federația Rusă, iar, ulterior, și la retragerea companiei câștigătoare în favoarea unei societăți offshore cu preluarea întreprinderii Avia Invest de către cetățeanul Ilan Șor”.

„Pe 12 august am indicat grupul de oficiali responsabili de acest contract. Am identificat abateri majore de proceduri la semnarea contractului și am depus plângeri la Procuratura Generală și CNA. Știu că au fost desfășurate percheziții în Aeroport, dar au fost pe marginea încălcării regimului de frontieră a cetățeanului Ilan Șor, nu pe problema concesionării. Asupra acestor aspecte am fost informați de consultanții Comisiei de anchetă, care pregătesc în acest moment temeiurile juridice cu privire la legalitatea sau ilegalitatea acțiunilor concedentului și concesionarului, urmare a unei analize juridice minuțioase a tuturor documentelor depozitate de referință în R. Moldova, în particular la Agenția Proprietății Publice. Un raport asupra concesionării Aeroportului va fi prezentat la începutul lunii septembrie. Atragem atenția Procurorului General interimar, domnul Robu și directorului CNA, domnul Flocea, că au obligația de a se expune prin ordonanțe asupra aplicării sechestrului pe activele Avia Invest aferente activităților de concesionare a Aeroportului oprind orice tranzacție. Nu am fost informat încă de Procuratură și CNA de acțiunile întreprinse și le reamintesc celor doi conducători că sunt responsabili în fața Parlamentului pentru inacțiunile ori lipsa de cooperare pe acest subiect. Oricine se fac vinovați de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău vor fi trași la răspundere, iar bunurile lor vor trebui să fie sechestrate”, a menționat Igor Munteanu.

De asemenea, deputatul a spus că, Comisia este în așteptarea informațiilor din partea celor două entități asupra deciziilor adoptate și măsurilor concret întreprinse. „Reamintesc și unor oficiali ai Guvernului – să se abțină de la orice comentarii pe acest subiect, atâta timp cât acesta este subiectul unei anchete parlamentare. Vă asigur că ancheta parlamentară continuă cu stabilirea mecanismelor care pot declanșa nulitatea contractului; preluarea activelor Avia Invest de către orice grup financiar străin nu poate avea loc, dacă aceste active afectează interesele statului; ultimele acțiuni întreprinse de grupul Șor și company creează noi circumstanțe agravante și riscuri de funcționare a Aeroportului, ceea ce reduc dubii de credință a afaceriștilor din spatele acestei tranzacții”, a mai spus Igor Munteanu.

De asemenea, Igor Munteanu a reiterat că se vor întreprinde măsuri urgente de securizare a intereselor statului asupra Aeroportului existent în țara noastră.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților