[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Munteanu: Guvernul consideră că are bani de concerte chiar și atunci când vistieria e goală
23 August

Dorin Recean, Prim-ministrul actualului guvern PAS, a declarat că în 2024 vom avea 3 zile de aniversare a independenței. Actualul guvern consideră că are bani de concerte chiar și atunci când vistieria e goală, iar sportul principal al miniștrilor săi este să ceară bani de la donatori, credite și milostenii care abia de ajung pentru supraviețuire. Asta în timp ce mai multe întreprinderi sistemice ale acestui stat se duc la fund cu viteză. Declarațiile au fost făcute de Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), informează CURENTUL.

Pretendentul la șefia statului a spus că, de 5 luni, Calea Ferată din Moldova (CFM) nu-și plătește salariații (peste 5300 angajați), iar informațiile de care dispunem vorbesc despre faptul că nimeni nu-și bate capul cum se rezolvă dezastrul în care se găsește azi CFM.

“De 8 luni, CFM are un director interimar, numit de APP cu statut de ”avarie”, asta după ce fostul Director ales prin concurs, O.Tofilat, s-a concediat brusc, ca formă de protest contra unor acțiuni de interferență din partea guvernului în managementul întreprinderii. LIpsa de cadre și orizonturile profesionale limitate ale celor care se ocupă de sectorul întreprinderilor de stat nu inspiră multe speranțe angajaților săi. Azi, CFM rămâne o companie falimentară, care nu-și poate reveni fără manageri profesioniști și ajutoare de stat, iar colapsul în care lunecă paralizează economia reală.

De fapt, 1) CFM nu a reușit să atragă niciun proiect serios de transport regional în condițiile în care Ucraina și-ar fi dorit rețele alternative de transport pe calea ferată de la începutul războiului. La fel, 2) CFM nu a rezolvat practic nicio recomandare esențială din Rapoartele Curții de Conturi legate de proprietăți, credite contractate, recuperarea vagoanelor furate, optimizarea resurselor și transparența veniturilor efective în sistem. În loc să trateze cu seriozitate criza căilor ferate, oficialii PAS deapănă ”povești din viitor” despre miliarde de euro puși la ”dospit”, încercând să ne convingă că iată vin reformele, dar omit să le facă cunoscute. Mulți angajați ai CFM și-ar dori să viseze frumos, dar nu au acest lux”, a menționat politicianul.

Igor Munteanu se întreabă “Oare de ce actualul guvern găsește zeci de milioane de lei pentru ”circ și pâine”, dar nu găsește bani să facă ordine la CFM, așa cum s-ar cere de la Curtea de Conturi?”.

“Ministrul Spânu a promis să stingă datoriile CFM în martie și nu s-a ținut de cuvânt. A promis și Prim-ministrul Recean să ofere ajutoare de stat CFM și a dat-o în bară. Oare când se vor ține de cuvânt acești vajnici ”stataliști” pentru ca grija pentru interesele reale ale oamenilor și economiei ar fi o constantă a guvernului, și nu o trufie strict electorală. Actuala guvernare și-ar face un mare serviciu dacă ar trăncăni mai puțin, manifestând mai multă onestitate față de cei care cei care muncesc în sudoarea frunții pentru ca acest stat să existe”, a conchis el.

Inapoi la arhiva noutaților