[ X ]
Igor Munteanu: Din păcate, nu este azi niciun deputat care să fi luat apărarea celor impuși să plătească noua taxa la ASP, prin conformarea la prevederile beneficiarului efectiv
19 Decembrie

Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), spune că scandalul cu legislația care obligă mediul privat să-și declare până la 31 decembrie “beneficiarul efectiv”, sub riscul unei pedepse usturătoare, arată cât de prost stau lucrurile în apărarea mediului privat de afaceri în Republica Moldova.

În context, politicianul a enumerat: 

1. Statul îți bagă adânc mâna în buzunare și te fură ca în codrul verde, iar în acest fel cineva încearcă să compromită intenția (de altfel corectă) de a impune niște standarde de transparență pentru a preveni diverse abuzuri. Astfel, dacă nu vrei să existe transparență mergi pe o abordare obtuză și urâtă de oameni, crești taxele și omori transparența. Cam ăsta este efectul acestui scandal la sfârșit de an. O fi asta incompetența, dar eu văd și rea credință. Din păcate, nu este azi niciun deputat în actualul Parlament, care să fi luat apărarea celor impuși să plătească noua taxa la ASP, prin conformarea la prevederile beneficiarului efectiv. Oare de ce deputații se feresc să ia apărarea businessului? Nu oare pentru ca deputații au pierdut controlul asupra guvernului? Nu oare pentru ca niște obscure agenții conduse de niște anonimi mwga-directori decid să taxeze businessul fără a purta nici răspundere politică în fața cetățenilor?

2. Cu siguranță, PAS nu a câștigat voturi cu promisiunea de a ucide mediul de afaceri. Nici organizatorii a sute de forumuri de business din ultimii ani. Și nici Prim-ministrul actual nu s-a declarat anti-business convins. Și atunci oare de ce nu șochează pe nimeni faptul ca pentru a declara beneficiarul efectiv, conform legii aplicate în acest fel, antreprenorii trebuie să scoată din buzunar o taxă de 1190 lei pentru ASP, exact cât te-ar costa și înființarea unei companii noi? O mai proastă antireclamă în scopul declarării “beneficiarului efectiv” nu se putea imagina. Ori poate cineva chiar crede că este normal să pui sub genunchi mediul de afaceri cu 2 săptămâni înainte de închiderea anului? Înțeleg că poate cineva din deputați o fi avut geniala idee de a face bani din aer la un buget înglodat în datorii, dar asta-i gândire de peșteră, nu de stat!

3. Acum despre răspundere politică. Cine este vinovat politic de acest nou scandal? Adică, cum se face că alegi deputați prin “alegeri libere și corecte”, iar ei numai răspund de nimic? Oare de ce 80% din proiectele de lege adoptate sunt elaborate de birocrați despre care nu știm nimic, unii dintre ei sunt în deplasări de serviciu în RM, cu salarii de vis, ce-i drept. Blamul este pus pe o singură agenție de stat, ASP, care are nedemnă misiune de a jumuli businessul cu ape.206 mln lei, obligându-i pe antreprenori sa facă o declarație, achitând o taxă de stat, transmițând informații personale într-un format dubios, oferind un serviciu de care statul are nevoie, nu în mod necesar și antreprenorul. ASP se justifică ca inițiativa nu-i aparține, și ca de vina sunt SPCSB si BNM, sau ca termenii stabiliți de legea adoptată în 2021 au fost prea “optimiști”. Adică, ASP nu-i împotrivă să strângă dijma, dar ar amâna sancțiunea. Și amenzile”.

Întrebarea lui Igor Munteanu este – „cui servesc aceste taxări noi care nu oferă niciun beneficiu businessului real? Si unde-s cei care fac parte din sumedeniile de consilii economice pe lângă Prim-ministru, Președinte, Speaker, asociațiile mult lăudate de business, ombudsmanul businessului, Camera de comerț și industrie, care ar fi trebuit să prevină asemenea incidente?”.

„- În multe alte țări, declararea beneficiarului efectiv se face printr-o singură declarație online, fără taxe, fără amenințări, fără heirupism. De ce oare nu reușește businessul să conteste în instanță acțiunile care incriminează mediul de afaceri, fără a garanta nimic chiar dacă 99% dintre cei 165 mii companii se vor fi conformat. Eu cred ca asemenea impuneri de noi taxe și obligații sunt nelegitime. Statul trebuie să-și cunoască locul.

– autoritățile trebuie urgent să vină cu soluții fezabile, care să anuleze pedepsele, să încurajeze acțiunea voluntară a businessului, și să lucreze cu mijloace inteligente, în toate sensurile posibile. Este evident că scandalul ia turații, iar reaponsabilii de “lanțul trofic” deja au ieșit să stingă focul, anunțând ca genția Servicii Publice (ASP) anunță că, “urmare a consultărilor între autoritățile de profil, termenul de actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv a fost prelungit până la 31 decembrie 2025. ASP presupune (în comunicatul său) ca “Parlamentul va asigura modificarea cadrului legal aferent până la finalul acestui an”.

– Reacțiile negative ale internauților au arătat ce haos există în acest stat în privința consultărilor cu mediul de afaceri, ce debandadă există în așa-zisa “digitalizare”, și cât de departe se află legislatorii față de modul în către trebuie ajutați antreprenorii să se dezvolte, să fie competitivi, să supraviețuiască în cele din urmă. Până la un moment. Și nu e departe”, a concluzionat liderul CUB.

Inapoi la arhiva noutaților