[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Munteanu, despre greșelile comise în 26 ani de Independență: „ Prima și cea pe care eu o voi numi „fatală” este cea de a crede că fosta nomenclatură sovietică poate fi de folos în perioada unei tranziții complicate”
27 August

„R. Moldova arată ca o persoană care încearcă să mintă în privința vârstei sale. Depinde însă și cu ce comparăm. 26 de ani reprezintă o generație care s-a născut după 1991 și care a reușit să ajungă la maturitate fără ca țara în care s-au născut să dovedească că poate deveni mai prosperă, mai ospitalieră și mai inclusivă”. De această părere este Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, care a acceptat să participe la proiectul CURENTUL – „Cu drag de țară”.

„Se spune că 116 de oameni pleacă zilnic din RM – o statistică înfiorătoare. Pe de altă parte – mulți dintre cei care „s-au născut în URSS” ar trebui să-și aducă aminte că în vechiul regim exista poliție politică și oameni băgați la pușcărie pentru că gândeau diferit, iar libertățile și drepturile omului erau citite doar din perspectiva nomenclaturii sovietice. Memoria umană este asociativă și selectivă, în același timp. Așa arată astăzi RM – eclectică și selectivă – un fel de portret al lui Dorian Gray, care se schimbă în funcție de cine privește retrospectiv în oglinda ultimilor 26 de ani”, a spus Igor Munteanu.

Directorul IDIS „Viitorul” spune că în perioada când exercita funcția de Ambasador al R. Moldova în SUA, Canada și Mexic, a rezolvat 2 sarcini importante, iar în țară a creat cel mai durabil think thank.

„Se spun multe lucruri despre țara al cărui cetățean ești. Eu nu am idealizat-o niciodată, dar nici nu m-am grăbit să o detest pentru că ideea de progres social, de bunăstare și de succes ține de oamenii care populează o țară, și nu de ideea de stat, care reprezintă un concept juridic. Foarte mulți dintre cei care vizitează RM nu contenesc să laude frumusețile țării și să critice modelul de guvernare, care nu a reușit să devină mai eficient în ultimele două decenii. Multe vicii ale sistemului sovietic au fost achiziționate și păstrate în „ranița” unor elite politice, ajutând astfel la compromiterea unor scopuri ale guvernării. Mi s-a părut necesar să insist întotdeauna pe nevoia de occidentalizare a societății moldovenești, care menține în structura sa actuală contradicții uriașe între mediul urban și cel rural, inegalități sociale, culturale, care alimentează conflicte interne și fricțiuni. În ultimii 20 de ani am creat unul din cele mai durabile think tankuri din RM, care a susținut obiectivul descentralizării și reformelor politice. Am scris cărți și am participat la creșterea de capacități în administrațiile locale. Am participat cu mult entuziasm la cursurile universitare pe care le-am predat în universitățile din RM pentru că de calitatea studiilor universitare depinde profilul moral al viitoarelor guverne. Am lucrat intens cu instituții ale Consiliului Europei, căutând să remediez erori de politici și să îndrept carențele unor politici guvernamentale (2001-2009). După 2010 am ales să reprezint RM în SUA, Canada și Mexic, reușind să rezolv 2 sarcini importante în relațiile bilaterale – scoaterea interdicțiilor Jackson Vanik, care au deschis calea spre eliminarea restricțiilor comerciale și obținerea regimului permanent de comerț liber cu SUA, după care am reușit să conving Administrația SUA să lanseze Dialogul Strategic cu RM, un instrument bilateral deosebit de important pentru relațiile bilaterale cu această țară. Am susținut sute de conferințe publice în perioada celor 5 ani de mandat diplomatic pentru a spori interesul publicului american față de RM, am călăuzit companii americane spre interese de business, sperând mult că acțiunile mele pot crea mai multe stimulente pentru dezvoltare economică, socială și politică”, a precizat Igor Munteanu.

Expertul ne-a mai spus ce greșeli au fost comise în acești 26 de ani de Independență:

„Prima și cea pe care eu o voi numi „fatală” este cea de a crede că fosta nomenclatură sovietică poate fi de folos în perioada unei tranziții complicate. Eronat. Vechea nomenclatură a rămas tributară fostei metropole (Moscova) și a fost racolată în diverse scenarii prin care s-a încercat a neutraliza forțele democratice veritabile. A doua mare eroare a ținut de lipsa de cultură strategică și complacerea unor lideri naționali, care au preferat jumătățile de măsură în loc de a alege politici de reformare reală a economiei și societății. Faptul că și astăzi peste 60% din proprietăți se găsesc sub controlul statului vorbește de la sine că fostele guverne a tratat sectorul public ca pe propriile domenii, și s-au bătut mai degrabă pentru a controla fluxurile lor financiare și nu pentru idei de creare a bunăstării. Asta a făcut ca balticii să reușească a o rupe cu trecutul sovietic, în timp ce țări ca RM și Ucraina să devină victime ale cartelurilor de interese oligarhice și a circumstanțelor nefavorabile. A treia greșeală este cea legată de selecția negativă a liderilor naționali. De foarte multe ori, publicul a ales cel mai mic rău, în loc de a alege pe cel mai bun dintre cei buni, ajungând de multe ori să culeagă roadele acestei miopii prin orașe prost administrate, corupție și desacralizarea unor simboluri care sunt atât de importante la menținerea coeziunii interesului național”.

Pentru ca situația din R. Moldova să se schimbe, Igor Munteanu crede că este nevoie de a schimba elitele politice.

„Nu știu dacă poate ajuta ceva în regim de urgență în situația de criză profundă. Pentru că orice soluție pe termen scurt s-ar referi la mize mărunte, la praguri electorale, la repoziționări cabotine, câtă vreme lumea care-și dorește un altfel de guvernare și-ar dori soluții robuste, viabile. După marile eșecuri de guvernabilitate din ultimii ani, cetățenii își doresc plecarea celor care sunt asociați de cetățeni cu aceste insuccese. Asistăm la convulsiile unui model de selectare a elitelor, care s-a compromis deplin și care trebuie schimbat. Este nevoie de fețe noi, dar și de idei politice noi, care să ajute publicului să recapete încrederea în procesul politic și justiție. Nu ar trebui să ne încredem în soluții magice ori de import. Recuperarea democratică nu poate fi făcută în condițiile monopolului de putere asupra spațiului public, a cenzurii politice sau a unor partide de inspirație totalitară, asta înseamnă că resursele pe care politicienii le caută în acest moment sunt legate de nevoile cetățenilor. Ar trebui să fie însă cristalin de limpede în ajunul acestei aniversări triste că nici unul dintre modelele de dezvoltare care ar putea scoate RM din actuala criză nu se poate face în condițiile menținerii unui regim oligarhic – despotic la guvernare, iar publicul simte asta”, a punctat Igor Munteanu.

Notă: Republicat din 18 august 2017.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților