Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a constatat că „Moldova pierde un nou dosar la CEDO. Cazul se numește „Seksimp Group SRL vs R.Moldova” și descrie cum o companie slovenă, specializată în agribusiness, intră în conflict cu partenerul său local, are loc procesul de judecată în care reclamantul atacă și instanța îi oferă, în absența pârâtului, tot ce-și dorește, rapid, econom și profund ilegal. Imediat după decizia I instanțe are loc executarea silită și deposedarea companiei străine de tot ce investise până atunci. Atunci când pârâtul atacă decizia I instanțe în Curtea de Apel Chișinău, judecătorii acesteia mețin decizia instanței de fond, lăsând în vigoare toate faptele, care au distorsionat judecarea dreaptă și imparțială, i.e. despăgubirile disproporționate, neprezentarea pârâtului în I instanță, ca într-o comedie de prost gust. Satul lui Potiomkin cu simulacru de justiție. Rămasă fără drept de apărare, compania slovenă apelează la CEDO, care consideră (recdent) deciziile instanțelor RM drept injuste, care încalcă flagrant mai multe articole ale Convenției (art.6 dreptul la un proces echitabil, art.1 dreptul la proprietate, proceduri judecată eronat în privința stabilirii despăgubirilor) și declară că statul RM, prin instanțele sale a legitimat o confiscare abuzivă”.
Politicianul a evidențiat „câteva detalii extrem de interesante:
1). Terenurile pierdute de compania slovenă sunt evaluate la 3,5 mln euro, însă investitorul păgubit estimează ca a avut venituri ratate de 1 mlrd euro. Nu se știe dacă prejudiciul este corect ori nu, dar RM e bună de plată azi!
2). Anterior, Domnica Manole a cerut și a obținut despăgubiri fabuloase contra statului pe motiv că a fost demisă ilegal, iar statul i le-a oferit cu viteza fulgerului, 1 mln lei, deși ea nu a fost arestată, maltratată, abuzată, așa cum o pățesc multe martori, care devin victime ale unor răzbunări după încheierea deciziilor de judecată.
3). Completul de judecători de la Curtea de Apel Chișinău a fost condus la vremea judecării acestui caz de Domnica Manole, astăzi Președintele Curții Constituționale. care nu a trecut prin evaluare, dar care a manifestat în ultimii câțiva ani un atașament suspect la sesizările purtate în CCRM de către anumite grupuri politice.
4). Nu se știe cum se procedează cu magistrații celei mai importante curții jurisdicționale în sistemul constituțional existent, care nu trec ori s-au eschivat la vetting, și care pot anula, dacă doresc, orice decizii ale comisiei de vetting/pre-vetting, autorizate prin legi secundare, nu constituționale, de sistemul care șchioapătă din toate picioarele sale, azi, în RM.
5). Și acum să stăm strâmb și să judecăm drept. De ce trebuie să vrei să fii drept și independent, când poți obține privilegii nelimitate dacă rezonezi cu „utilitatea revoluționară”? Lipsa de respect pentru proprietatea privată (străină sau locală), încălcarea dreptului la un proces echitabil, și influența politicului, care poate decide să aplice unora sancțiuni, iar altora scut contra oricăror ploi torențiale, sunt demonii reali, care bântuie azi această ”casă de pariuri”, care ține loc de sistem judecătoresc”.
„Loialitatea nu înseamnă integritate, un slogan care trebuie bătut în piatră deasupra tuturor instanțelor!” – a conchis liderul CUB.